2 metrelik Anadolu Parsı ortaya çıktı

1950'li yıllarda avcılar tarafından vurulan dişi ve erkek Anadolu Parsı'nın en iyi korunmuş hali ortaya çıktı!

2 metrelik Anadolu Parsı ortaya çıktı

  • Türkiye'de en iyi korunmuş pars örneği Ege Üniversitesi Zooloji Galerisi'nde görüntülendi.
  • Erkek ve dişi olarak sergilenen dondurulmuş parslar 50 yıldır hiç bozulmamış.
  • Parsların, iri patili, yaklaşık 70-80 kg ağırlığında ve kuyruğuyla 2 metreye yakın boyu olduğu açıklandı. 

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi ve Araştırma Merkezi Müdürü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Tümel Tanju Kaya, Diyarbakır'da öldürülen leoparın, Anadolu Parsı ile taşıdığı benzerlikleri tespit etmek amacıyla Dicle Üniversitesinden doku örneği istediklerini söyledi.

Kaya, Türkiye'de en iyi korunmuş pars örneğinin üniversitenin Zooloji Galerisi'nde olduğunu belirtti. Burada sergilenen dişi ve erkek Anadolu Parsı'nın 1940-50'li yıllarda avcılar tarafından vurulduğunu, ardından doldurularak saklandığını kaydeden Tümel Tanju Kaya, şunları anlattı:

"İzmir'in Selçuk bölgesinde Milaslı Mantolu Hasan dediğimiz kişi tarafından avlanmış hayvanlar daha sonra müzemize getirilmiş. İç organları tamamen alınmış, kimyasal işlemlerden sonra doldurulmuş örnekleri sergiliyoruz. Her yıl düzenli olarak dezenfekte ediyoruz. 50 yıldır da hiç bozulmadı. Karnivor adı verilen etçillerin çok karakteristik özellikleri var. Anadolu Parsı'nda dişler çok belirgindir, parçalamaya yarar. İri patileri vardır, yaklaşık 70-80 kg ağırlığındadır ve kuyruğuyla 2 metreye yakın boyu vardır."

AA
<< Önceki Haber 2 metrelik Anadolu Parsı ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER