8 STK'dan çok önemli çağrı: 'Gün bütünleşme günüdür'

Türkiye'nin önde gelen 8 sivil toplum kuruluşu (STK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nda bir araya gelerek, son günlerde yaşanan olayları değerlendirdi.

8 STK'dan çok önemli çağrı: 'Gün bütünleşme günüdür'

  • Türkiye'nin önde gelen 8 sivil toplum kuruluşu önemli çağrılarda bulundu
  • STK'lar Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonundan bugüne olup bitenleri değerlendirdi.
  • "Türkiye'nin güçlenmesinden huzursuz olanlara fırsat verilmemesini istiyoruz."
  • "Türkiye'nin uluslararası imajını sarsacak girişimlerden hassasiyetle uzak durulmasını istiyoruz."
STK'lar adına konuşan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, son günlerde yaşanan yolsuzluk olaylarının ve 'paralel devlet' iddialarının kararlılıkla üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi. Yasama, yürütme ve yargı kurumlarının çatışmaması için yeni bir Anayasa'nın şart olduğunu belirten Palandöken, herkesin Türkiye'nin geleceği için ortak hareket etmesi gerektiğine değindi.

Palandöken, "Ülke istikrarsızlığa sürüklenmemelidir. Ülkemiz güçlü devlet geleneğiyle bu zorlukları da aşacak kudrete sahiptir. Hepimiz bu ülke için çalışıyoruz, bu ülke için üretiyoruz. Gün ayrışma değil, bütünleşme günüdür. Gün, günlük çekişmelerden sıyrılıp, ortak geleceğimiz için birlikte hareket etme günüdür." ifadelerini kullandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu(Türk-İş), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu(TİSK), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu(Hak İş), Memur-Sen' class='textetiket' title='Memur Sen haberleri'>Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur Sen), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu Sen), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'ndan (TESK) oluşan 8 sivil toplum örgütünün temsilcileri bir araya geldi.

STK'lar adına konuşan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, son günlerde yaşanan yolsuzluk iddiaları ve paralel devlet iddialarının, toplumsal barışı ve istikrarı tehdit etmekte, demokrasiye ve iç barışa açık şekilde tehlike oluşturmakta olduğuna değindi. Küresel ekonomide yeni dengelerin oluştuğu bu dönemde, tartışmalara saplanıp kalınmasının yanlış olduğunu ifade eden Palandöken, birlik ve beraberlik yerine ayrışmaları ve kamplaşmaları derinleştiren, kurumlara ve kurallara duyulan güveni ve ülke istikrarını tehdit eden gelişmelerin enerjiyi, kalkınmayı, daha fazla refah ve demokrasiye odaklanmayı zorlaştırdığına dikkat çekti.

YASAMA, YÜRÜTME VE YARGININ ÇATIŞMAMASI İÇİN YENİ ANAYASA ŞART

Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan kurtulması için STK'lar olarak önerilerinin olduğunu ifade eden Palandöken, şunları söyledi: "Demokrasiyi, ekonomiyi ve iş dünyasını tehdit eden bu yolsuzluk ve paralel devlet iddialarının üzerine kararlılıkla gidilmesini istiyoruz. Demokrasinin temel ilkelerinden kuvvetler ayrılığını kuvvetler çatışmasına dönüştürecek tartışmalardan ve ayrışmalardan kaçınılmasını istiyoruz. Türkiye'nin güçlenmesinden huzursuz olanlara fırsat verilmemesini istiyoruz. Küresel krize rağmen sürdürdüğümüz ekonomik başarımızın sekteye uğramasına izin verilmemesini istiyoruz. Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin zayıflatılmamasını, aksine sürecin hızlandırılmasını istiyoruz. Türkiye'nin uluslararası imajını sarsacak girişimlerden hassasiyetle uzak durulmasını istiyoruz. Türkiye için üretenlerin, istihdam sağlayan kurum, kuruluş ve şirketlerimizin itibarlarının zedelenmemesini, kamplaşmalara kurban edilmemesini istiyoruz. İfade, düşünce, inanç ve teşebbüs hürriyetini güçlendirecek, özel hayata saygıyı pekiştirecek bir anayasa istiyoruz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, yeni bir toplumsal mutabakat zeminine her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyoruz. Türkiye bugün hala yeni anayasasını beklemektedir. Evrensel hukuk ilkelerine uygun, AB normlarının hayata geçirilmesini kolaylaştıracak, demokratik bir anayasanın gerekliliği toplumun tüm kesimlerince kabul edilmektedir. Yasama, yürütme ve yargı erklerinin tekrar bir çatışma yaşamaması ancak yeni bir anayasa ile sağlanabilir."

GÜN AYRIŞMA DEĞİL, BÜTÜNLEŞME GÜNÜDÜR

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı hedeflerine odaklanan Türkiye'nin Meclis'i, siyasi partileri, bütün kurumları ve sivil topluma büyük bir görev düştüğüne dikkat çeken Palandöken, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu görev, Cumhuriyetimizi güçlendirmek ve demokratik, laik, sosyal hukuk devletini kurumsallaştırmak, gelecek nesillere örnek bir Türkiye bırakmaktır. Unutulmamalıdır ki yapmak zor yıkmak kolaydır. Bu ülkeyi yıpratacak, ortak kazanımlarımızı heba edecek tutumlar, hepimize kaybettirir. Ülke istikrarsızlığa sürüklenmemelidir. Ülkemiz güçlü devlet geleneğiyle bu zorlukları da aşacak kudrete sahiptir. Hepimiz bu ülke için çalışıyoruz, bu ülke için üretiyoruz. Gün ayrışma değil, bütünleşme günüdür. Gün, günlük çekişmelerden sıyrılıp, ortak geleceğimiz için birlikte hareket etme günüdür."
<< Önceki Haber 8 STK'dan çok önemli çağrı: 'Gün bütünleşme günüdür' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER