AB'den Hükümet'e sert akreditasyon tepkisi

Avrupa Birliği'nden hükümetin basına uyguladığı akreditasyona sert tepki geldi. AB'li heyet Ankara'da yaptıkları ortak basın toplantısına alınmayan gazeteciler için ikinci bir basın toplantısı düzenledi.

AB'den Hükümet'e sert akreditasyon tepkisi

Hükümetin basına uyguladığı akreditasyona Avrupa Birliği'nden sert tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Ankara'da Türk yetkililerle yaptıkları ortak basın toplantısına tüm gazeteciler alınmadığı için AB Komisyonu'nda ikinci bir basın toplantısı düzenlediklerini söyledi. Mogherini “Hukukun üstünlüğü, temel haklar, ifade ve medya özgürlüğüne yönelik Türkiye'deki duruma dair endişeler var. Bunlar gerçek meseleler.” dedi.  AB Temsilcisi akreditasyon meselesini görüşmelerde Türk yetkililere aktardıklarını vurgulayarak basın özgürlüğünde ilerleme görmek istediklerini bildirdi. Kısa süre önce yenilenen AB üst yönetiminden Ankara'ya yapılan ilk ziyarette Avrupalı siyasetçiler “Bu ziyaret Türkiye-AB ilişkilerini geliştirmek ve bu ilişkilerin stratejik önemini göstermek istediğimize dair bir işarettir.” mesajı verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilianidis, dün Ankara'da temaslarda bulundu.            

AB heyeti Ankara'da üst düzey alaka gördü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilen Mogherini, Hahn ve Stilianidis, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır ile de bir araya geldi. Temaslarda Türkiye'nin AB süreci öne çıktı. Kasım başında göreve başlayan AB Dış Politika Şefi Mogherini ile Genişleme Komiseri Hahn bu ziyaretin Türkiye'ye verilen önemi gösterdiğini kaydetti.

AB yetkilileri görüşmelerin ardından Çavuşoğlu ve Bozkır ile ortak basın toplantısı düzenledi. Mogherini, dış politikada AB ile eşgüdüm vurgusu yaptı. İtalyan siyasetçi “Türkiye'nin bu bölgede oynayabileceği rolü AB'nin oynadığı ve oynayabileceği rol ile bir şekilde örtüştürebilirsek çözümler konusunda çok daha ileri aşamalara gelinebilir.” yorumu yaptı. Mogherini Ankara ile Brüksel arasında stratejik ilişkinin halen AB'ye katılım süreci bağlamında olması gerektiğini ifade etmek için bu ziyareti düzenlediklerini kaydetti. Mogherini, AB'nin Kürt sorununun çözümlenmesi ile ilgili açılım sürecine tam desteğini de tekrarladı.        

Çavuşoğlu ise Dışişleri Bakanlığı ve bakanlar seviyesindeki gayri resmi AB toplantılarına ve Dış İlişkiler Konseyi toplantılarına Ankara'nın düzenli davet edilmemesinden yakınarak düzenli davet beklentisini iletti. Bakan Çavuşoğlu AB'nin diğer üçüncü ülkelerle gerçekleştirdiği gibi Türkiye-AB zirveleri düzenlemesini de rica etti. Türk tarafı ABD ile AB arasında transatlantik ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşmasına Türkiye'nin dâhil edilmesi talebini de iletti.       

Reform sürecine geri dönüş' istediler

Görüşmelerde AB yetkilileri Türk muhataplarından AB sürecini hızlandıracak reformları yeniden gündeme almasını isterken tartışmalara sebep olan kanunların AB ile uyumu sağlamak için istişare halinde çıkarılmasının önemini anlattı. İki yetkili ifade ve basın özgürlüğünün bir demokrasi için hayati önemde olduğunu hatırlattı. Öne çıkan diğer iki konu ise IŞİD ile mücadele ve Batı dünyasının Rusya'ya yaptırımları oldu. Mogherini, IŞİD ile mücadele için başta sınır güvenliği olmak üzere yakın işbirliği ve ortak mücadele talep etti.  Ankara IŞİD ile mücadele için Esed rejiminin gitmesini şart koşarken Mohgerini Türkiye'nin IŞİD'e karşı aldığı önlemleri AB ile aynı hizaya getirmesini istedi ve “Türkiye'nin de ittifaka ihtiyacı var” dedi. Mogherini, “Erdoğan ‘önce Esad' şartından vaz mı geçti” sorusuna,  “Türkiye'nin de bölgede ittifaka ihtiyacı var. Mevcut koşulların farkındayız. Manevra alanımızın ne olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanı'nın ne dediğini söylemem mümkün değil.” cevabını verdi. AB heyeti Kırım sebebiyle Batı dünyasının Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar konusunda da Ankara'dan destek istedi.

AKREDİTASYONDAN DOLAYI İKİNCİ BASIN TOPLANTISI

AB yetkililerinin Türk bakanlarla düzenlediği ortak basın toplantısında aralarında Zaman'ın da bulunduğu bazı medya kuruluşları alınmadı. AB'nin buna tepkisi sert oldu. AB tarafı tüm basın mensuplarının soru yöneltebilmesi için AB Ofisi'nde ikinci bir basın toplantısı düzenledi. Zaman muhabiri burada Mogherini'ye “Basın özgürlüğü tehdit altında. Sansürün son uygulaması olarak bası basın organları toplantılara alınmıyor. Bunu görüşmelerde ele aldınız mı?” sorusuna AB Temsilcisi açık ve kararlı bir cevap verdi : “Evet, bu konuyu gündeme getirdik. Zaten bundan dolayı burada ikinci bir basın toplantısı düzenliyoruz.”
<< Önceki Haber AB'den Hükümet'e sert akreditasyon tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER