AK Parti, yargıyı doğrudan hükümete bağladı!

AK Parti, yaptığı HSYK kanun değişikliğiyle yargıyı hükümete bağladı. İşte gelecek olan değişiklikler..

AK Parti, yargıyı doğrudan hükümete bağladı!

AK Parti geri çektiği HSYK teklifini tekrar Meclis'e getirdi ve geçirdi. Kanun teklifiyle HSYK'nın anayasada belirlenen yapısı ve işleyişi değiştirildi. HSYK Genel Kurulu, artık 15 yerine 12 üyeyle toplanıp sadece 7 üyeyle karar verebilecek. Böylece kurul, doğrudan hükümete bağlanmış oldu.

YETKİLER ADALET BAKANI'NA DEVREDİLDİ

AK Parti'nin HSYK kanun teklifinde son anda sürpriz değişiklikler yapıldı. Paketten 2 madde çıkarıldı, 18 madde üzerinde ise hükümetin önergeleriyle değişiklik yapıldı. HSYK'nın bir çok kritik yetkisi Adalet Bakanı'na yani hükümete devredilmiş oldu.

22 ÜYEDEN 7'Sİ KARAR VEREBİLECEK

Son dakika değişikliklerinden en dikkat çekeni, HSYK Genel Kurulu'nda oldu. 22 üyeli Kurul, hali hazırda 15 üyeyle toplanabiliyor. Fakat AK Parti'nin verdiği önergeyle bu sayı 12'ye düşürüldü. 12 kişiyle toplanacak Genel Kurul, sadece 7 üyeyle karar verebilecek.

HSYK HÜKÜMETE BAĞLANDI

Değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu belirten hukukçular, düzenlemeyle HSYK'nın doğrudan hükümete bağlandığını savunuyor. Çünkü çoğunluk itiraz etse bile hükümet, kendine yakın gördüğü 7 üyeyle yargıda istediği değişikliği kolayca yapabilecek. Genel Kurul'un gündemini de artık bizzat Adalet Bakanı kendisi belirleyecek. 

HSYK'DA KÖKLÜ TASFİYE

AK Parti'nin kanun teklifi sonucu HSYK'da köklü bir tasfiye yapılacak. Genel sekreter ve yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı ve yardımcıları ile bütün müfettişler görevden alınacak. Yerlerine ise hükümetin mülakatla belirleyeceği isimler atanacak.

MÜFETTİŞLER ADALET BAKANI'NA BAĞLANIYOR

Hakim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma yapan Teftiş Kurulu da Adalet Bakanı'na bağlanacak. Müfettişler, Genel Kurul'un değil Adalet Bakanı'nın vereceği görevleri yerine getirecek. Dahası, müfettişler herhangi bir yargıç hakkında "Soruşturmaya gerek yok" kararı verse bile son sözü Adalet Bakanı söyleyecek.

ADALET BAKANI KARAR VERECEK

HSYK'da hangi üyenin hangi dairede görev yapacağını da bundan böyle Adalet Bakanı belirleyecek. Yasa onaylanırsa Bakan daireleri istediği gibi yeniden şekillendirecek.

GÖZLER CUMHURBAŞKANI GÜL'DE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daha önce çekince koyduğu düzenlemeyle ilgili ne yapacağı merak ediliyor...
<< Önceki Haber AK Parti, yargıyı doğrudan hükümete bağladı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER