AKP'yi pazartesi sendromu sardı

Yargıtay'daki HSYK seçiminde hezi-mete uğrayan iktidarı pazartesi sendromu sardı. Hükümet 29 Eylül’de Danıştay’da iki üyelik için yapılacak seçim için seferber olurken Bakan Kurtulmuş, “Milli irade yok sayılarak yargı yapılandırılamaz” dedi

AKP'yi pazartesi sendromu sardı

Yargıtay’da 23 Eylül’de yapılan HSYK üyelik seçimlerinde sıfır çeken hükümet ile onun desteklediği Yargıda Birlik Platformu (YBP) şimdi de “Danıştay Sendromu” yaşamaya başladı. Çünkü, 29 Eylül’de pazartesi günü, 7 adayın yarışacağı Danıştay’daki seçimlerde HSYK’ya iki asıl iki yedek üye seçilecek. Hükümetin ve YBP’nun Yargıtay’dan sonra bu seçimlerden de yenilgiyle çıkması, HSYK’yı ele geçirme umutlarını daha da zayıflatacak.

Bu durumda bu cephenin tek şansı adli-idari yargıda 12 Ekim’de yapılacak seçim olacak. Hükümet, Danıştay’daki iki üyeliği de alırsa, 12 Ekim’deki büyük seçimde 10 asıl üyeden yalnızca 3’ünü kazanması yeterli olacak. Çünkü 7 üyelik zaten elde bulunuyor. (Bunların 4’ünün Cumhurbaşkanı atayacak, bir üyesi de hükümet kontrolündeki Adalet Akademisi seçecek. Ayrıca Adalet Bakanı ve Müsteşar da HSYK’nun doğal üyeleri) Bu durumda toplam 12 üyeyle salt çoğunluk sayısına ulaşabilecek olan AKP-YBP, yargıda tam hakimiyet kurabilecek. Aksi durumda ise hükümetin Anayasa değişikliği ve HSYK kanunu değişiklikleri dahil yeni planları devreye sokacağına kesin gözüyle bakılıyor.

KARŞI İTTİFAKIN KADERİ

Hükümet karşıtı cephe ise Yargıtay’dan sonra, Danıştay’da da tulum çıkarırsa 12 Ekim’deki son büyük seçime daha yüksek moralle girecek. Son seçimdeki 10 üyelikten 6’sını alırsa hükümet ile bu ittifakın güçleri eşitlenecek. YBP-hükümet karşıtı cephe, 12 Ekim’deki seçimde 7 üyeliği kazanması halinde ise HSYK’daki çoğunluğu ele geçirebilecek.

(Taraf Gazetesi)
<< Önceki Haber AKP'yi pazartesi sendromu sardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER