Akdoğan: Öcalan'ın şartları iyileştirilebilir, ama şimdiden konuşmayalım

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan için, “Cezaevi şartları süreç ilerledikçe değerlendirilebilir, iyileşmeler olabilir” dedi.

Akdoğan: Öcalan'ın şartları iyileştirilebilir, ama şimdiden konuşmayalım

Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan Hürriyet Gazetesi'ne Öcalan'ın durumunu değerlendirdi. Akdoğan, HDP'nin son mesajlarını olumlu bulduğunu belirtirken Öcalan'ın durumunun süreç içinde iyileştirilebileceğini söyledi.

CEZAEVİ ŞARTLARI DÜZELTİLEBİLİR

Özer’in “Yalçın Akdoğan’la çözüm süreci ve Kobani” başlığıyla yayımlanan söyleşisinde Yalçın Akdoğan sözlerine, HDP'nin son mesajlarını olumlu bulduğunu söyleyerek başlıyor, söyleşideki ilgili bölüm şöyle:

"Keşke ilk baştan böyle yaklaşsalardı, biz zaten Kobani'ye karşı hep olumluyduk" diyor. Çözüm sürecinin hem toplumun talebi ve bir çıpa olduğunu vurguluyor. Hem de devletin kararlılığını.

Geçtiğimiz hafta Meclis'e gelen güvenlik paketiyle, devletin eski güvenlik refleksinin geri geldiği korkusu oluştuğunu söylüyorum. Akdoğan bu önlemlerin Avrupa Birliği standartlarının gerisinde olmayacağını, sadece kamu düzenini sağlamaya yönelik olduğunu söylüyor. Ona göre kamu düzeni, çözüm sürecinin temeli. Eksenlerinin demokrasi ve insan hakları olacağını vurguluyor.

Peki söylemde IŞİD ile PKK'yı bir tutmak, sürece zarar vermedi mi? PKK'nın tehdit olmaktan hâlâ çıkmadığını söyleyerek yanıtlıyor bu sorumu.

Son günlerde Öcalan'ın konumunun tartışılması gerektiği yorumları yapıldığını hatırlatıyorum. Akdoğan beni şaşırtan bir cevap veriyor. Bunu şimdiden konuşmanın sürece zarar verebileceğini söyleyerek. Ve ekliyor: "Cezaevi şartları süreç ilerledikçe değerlendirilebilir, iyileşmeler olabilir."

ÖCALAN'A SEKRETERYA İSTENİYOR

Bu arada çözüm sürecinde rol alan “Akil İnsanlar”ın bazıları yarın Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelecek. HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani, dün Meclis’te sürece ilişkin 3 temel taleplerinin olduğunu belirterek “Birincisi İmralı’da Öcalan’a sekretarya oluşturulması” dedi. Akil İnsanlar’dan bir grup da Davutoğlu’na, “Öcalan’la doğrudan görüşebilme” talebinde bulunacak.

Yarınki toplantıda akillere yeni döneme ilişkin çözüm perspektifinin çerçevesi anlatılıp onların da görüş ve önerileri alınacak. Akiller heyetinden bazı isimlerin hafta ortasında bir araya gelerek yarınki toplantıda hükümete iletilecek talepleri değerlendirdikleri belirtiliyor. Söz konusu talepler arasında ‘Akiller arasından sürece ilişkin bir gözlem heyetinin oluşturulması, Abdullah Öcalan da dahil sürecin bütün aktörleriyle doğrudan görüşülebilmesi ve hükümet çevreleri başta olmak üzere sürece zarar veren sert söylemlerden vazgeçilmesi’ konularının öne çıktığı belirtiliyor.
<< Önceki Haber Akdoğan: Öcalan'ın şartları iyileştirilebilir, ama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER