Ankara Belediye'sinden pes dedirten muamele

Esenboğa Havalimanı’na yolcu taşıyan Havaş istasyonuna dün sabah saatlerinde gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler şirkete ait araçların taşımacılık yapmasına izin vermedi.

Ankara Belediye'sinden pes dedirten muamele

Otobüslerin istasyondan çıkışı belediyeye ait çekiciler tarafından engellendi.

Havalimanları ile şehir merkezi arasında yolcu transfer hizmeti sunan Havaş’ın seferleri, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Ankara Esenboğa’da da durduruldu. Dün saat 09.00’da Havaş yolcu terminallerine gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, çekicilerle otobüslerin çıkışını engelledi, yolcular indirildi. Belediye bu uygulamayı ‘şehir merkezi ile havalimanı arasındaki hattı 10 yıl süreyle özel bir şirkete kiralama kararı sebebiyle’ gerçekleştirdi. Havaş, Danıştay kararına rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan durdurma işlemi nedeniyle hukukî yollara başvuracağını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BELKO AİR’in ihaleyi kazanarak yolcu taşıdığını, Havaş’ın taşıma yetkisi olmadığını belirtti’.

Esenboğa Havalimanı’na yolcu taşıyan Havaş istasyonuna dün sabah saatlerinde gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, şirkete ait araçların taşımacılık yapmasına izin vermedi. Otobüslerin istasyondan çıkışı belediyeye ait çekiciler tarafından engellendi. Durumdan habersiz Havaş istasyonuna gelen vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yolcu sayısı bakımından küçük ölçekteki havalimanları da dahil olmak üzere, Türkiye’nin 18 şehrinde hiçbir fark gözetmeden ve bir anlamda kamu hizmeti niteliğindeki yolcu taşımacılığı faaliyetini sürdürdüklerini ifade eden Havaş Genel Müdürü Nurzat Erkal, Danıştay kararına rağmen İstanbul ve Ankara gibi iki büyük şehirdeki faaliyetlerinin belediyeler tarafından durdurulmasının manidar olduğunu söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise ihaleyi BELKO AİR’in kazandığını ve Havaş’ın yolcu taşımasının izinsiz olduğunu açıkladı.

İSTANBUL'DA DA DURDULMUŞTU

Havalimanları ile şehir merkezi arasında yolcu transfer hizmeti sunan Havaş’ın seferleri, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Ankara Esenboğa Havalimanı’nda da durduruldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ‘şehir merkezi ile havalimanı arasındaki hattın 10 yıl süreyle özel bir şirkete kiralanması kararı nedeniyle’, Ankara Ulus ve AŞTİ’deki yolcu terminallerinde Havaş’ın faaliyetlerine izin vermedi. Yolcu terminallerine eşzamanlı müdahale ile durdurulan seferler sebebiyle yolcular otobüslerden indirildi. Danıştay kararına rağmen alınan karara tepki gösteren Havaş Genel Müdürü Nurzat Erkal, “Bu hukuksuzluğu mutlaka bağımsız yargı halledecektir.” dedi.

GÖKÇEK: HAVAŞ’IN TAŞIMA YETKİSİ YOK

Havaş otobüslerinin kaldırılması üzerine bir açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BELKO AİR’in ihaleyi kazanarak yolcu taşıdığını ve Havaş’ın taşıma yetkisi olmadığını söyledi. Gökçek şöyle konuştu: “Biz yaklaşık 1 sene kadar önce yeni bir kanun çıkınca, ulaşım hattını doğrudan doğruya bize ait olan şirketimiz BELKO’ya havale ettik. BELKO da açık ihale yaptı. Bu ihaleye de çok sayıda firma katıldı. Bu firmaların içerisinde Havaş da vardı, şu anda ihaleyi alıp işleten firma da vardı. Ancak ihaleyi şu anda işleten firma aldı. Yaklaşık yılda bize eski parayla 4-5 trilyon lira civarında para ödüyor. ”

Bilindiği gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü tarafından 2010 Aralık’ta ‘hava, deniz ile karayolları arasında yolcu taşımacılığı entegrasyonu’ amacıyla düzenlenen ihale, Havaş ile Günaydın Turizm arasında gerginliğe neden oldu. İki şirket arasında, ‘Havalimanı-kent merkezi hattı’ ile ilgili yaşanan rekabet, daha sonra ‘korsan taşımacılık’ iddiası ile yargıya da taşındı. Havataş’ın sahibi olan ve aynı zamanda Albayraklar’a yakınlığıyla bilinen Günaydın Turizm-Çimen Turizm ortaklığı, İETT Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi kazarak Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen arasında yolcu taşımaya başlamıştı.

<< Önceki Haber Ankara Belediye'sinden pes dedirten muamele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER