Avustralya'daki 'soykırım' kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avustralya'da kabul edilen "Asuri, Ermeni ve Rum Soykırımları" kararına Türkiye tepki gösterdi

Avustralya'daki 'soykırım' kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avustralya'nın New South  Wales eyalet parlamentosunun yasama konseyi tarafından geçen hafta kabul edilen  "Asuri, Ermeni ve Rum Soykırımları" başlıklı kararını şiddetle kınadı.
         
Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada, Avustralya'daki karar için,  "Tarihi gerçeklerle hiçbir şekilde bağdaşmayan söz konusu kararı şiddetle kınıyor  ve reddediyoruz" denildi.
         
Kararın, parlamentoda çok az sayıda parlamenterin bulunduğu bir oturumda  Türkiye karşıtı tutum ve davranışlarıyla bilinen bir yerel siyasetçi tarafından  bir oldubitti ile geçirildiği belirtilen açıklamada, bu durumun hassas bir  konunun ne kadar gayri ciddi ve sağlıksız biçimde ele alındığını gösterdiği ifade  edildi.
         
"Çanakkale törenlerinde yerleri olmayacak"

 "Aşırılıkları ve önyargıları bilinen etnik lobilerin etkisi altında küçük  siyasi hesaplarla alınan bu tür kararlarla tarihin tekrar yazılamayacağı da  aşikârdır" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
         
"Türk ve Avustralya halkları arasında mevcut olan Çanakkale ruhuna  dayanan sağlam dostluk ilişkileri, küçük bir grubun emrivakisi sonucu olan bu tek  yanlı kararla bozulmayacak olmakla birlikte, olumsuz yansımaları da  kaçınılmazdır. Bu çerçevede, halklarımız arasındaki çok özel ilişkilere darbe  vurmayı amaçlayan bu tür girişimlerin sahiplerinin, Avustralya halkından hiçbir  zaman esirgemeyeceğimiz evsahipliğimizden ve dostluğumuzdan mahrum kalacakları  kuşkusuzdur. Çanakkale ruhuna darbe vurmaya çalışan bu kişilerin topraklarımızda  yan yana yatan evlatlarımızı birlikte andığımız Çanakkale törenlerinde de yerleri  olmayacaktır."
         
Açıklamada, Avustralya makamları nezdinde gerekli girişimlerin yapıldığı,  Türkiye'ye ve Türk kimliğine yönelik kabul edilmesi mümkün olmayan iddialar  karşısında daha duyarlı olmalarının ve Türk karşıtlığı ile nefret söylemi içeren  girişimlere karşı zamanlıca önlem almalarının bugüne kadar dostluk zemininde  gelişen ilişkilerin selameti açısından Türkiye'nin öncelikli beklentisi olduğu  vurgulandı.
<< Önceki Haber Avustralya'daki 'soykırım' kararına tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER