Bakanlık darbe toplantısını yalanlayamadı!

Taraf Gazetesi: İktidara biat etmeyen şirketlerin bitirilmesi için düzenlenen darbe toplantısını yazan Taraf’a, Maliye’den iftira dolu açıklama geldi. Ancak Bakanlık, kozmik odada yapılan gizli darbe toplantısını reddedemedi..

Bakanlık darbe toplantısını yalanlayamadı!

Mehmet Şimşek döneminde Maliye Bakanlığı, muhalif tüm haberleri yalanlamayı adeta “rutine” bağladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Taraf’ın dünkü sayısında yer alan, “Maliye ambarında darbe toplantısı” başlıklı haberle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Haberin konusu olan, “veri ambarında yapılan toplantıya” ilişkin tek bir cümlenin yer almadığı açıklamada, vergi incelemelerinin nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgiler verildi. Ve özetle açıklamada, “dürüst mükelleflerin” vergi denetiminden korkmaması gerektiği ifade edilerek, örtülü olarak Taraf Gazetesi’nin bu tür haberleri, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın Taraf hakkında başlattığı ikinci vergi incelemesinden dolayı yaptığı iddia edildi.

KOZMİK ODADA NE İŞİ VAR?

Taraf'ın yayınladığı haberde, Şimşek'in TBMM gündeminde bulunan vergi affına ilişkin düzenlemeyi, “Maliye Bakanlığı”nın hazırlamadığını itiraf ettiği belirtilirken, "Anlaşılan bakanlık birimlerinde yapılan “gizli” toplantılardan da haberi yok. Daha çok bu tür toplantılar müsteşarlık düzeyinde organize edildiği için Şimşek’in haberinin olmaması da belki de normaldir." ifadeleri yer aldı.

Veri ambarı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Etlik’te bulunan ek binalarında yer alıyor. Söz konusu birim, Maliye’nin kozmik odası olarak nitelendiriliyor. Ve başında da Gelir İdaresi Başkanları’ndan birisi bulunuyor. Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen sözde "paralel yapılanma" ile ilgili soruşturmanın ekonomik ayağının en önemli bölümünü de, veri ambarındaki bilgiler oluşturuyor. Hazırlanan, tasfiye planına göre, veri ambarında bulunan bilgilerden yola çıkarak, şirketlerle ilgili incelemeler yapılacak. Bunun içinde soruşturmanın ekonomik toplantılarından birisi, 26 Haziran’da veri ambarında yapıldı. Toplantıya, savcıların yanı sıra, emniyet amirleri, SPK başkan yardımcısı, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı, Masak Başkan Yardımcısı ve bazı birimlerin temsilcileri de katıldı. Dikkat çekmemesi için, toplantı veri ambarının bulunduğu ek binalarda gerçekleştirildi. Taraf, "Sayın Şimşek, mükelleflerin bilgilerinin toplandığı ambarda, savcıların polis amirlerinin ne işi var? Mahkeme kararı olmadan, güvenlik birimlerine aktardığınız mükelleflerin bilgileri nelerdir?" diye sordu.

"PERSONELİ SÜRMÜŞTÜNÜZ"

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Kozmik Çalışma Grubu’nun, 81 ilde tespit ettiği 100 bin muhalif işletmeyle ilgili bilgilerin büyük kısmı Maliye Bakanlığı’nın veri ambarı kullanılarak oluşturuldu. Söz konusu bilgilerin bir kısmı, Maliye Bakanlığı ile güvenlik birimlerinin imzaladığı “bilgi paylaşım” protokolleri ile elde edildi. Bir kısmı da, sözlü talepler üzerine ilgili birimlere aktarıldı. Maliye Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda, “köstebek depremi” ile sarsılmıştı. Bazı Maliye Bakanlığı personelinin, Cumhurbaşkanı, Başbakan’ın mükellef bilgilerini sorguladı tespit edilmişti. Bu tespitler üzerine soruşturma açılmış ve bazı personel hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştu. Şu anda ise binlerce mükellef bilgisinin diğer kurumlara mahkeme kararı alınmadan aktarıldığı iddia ediliyor. Maliye Bakanlığı kulislerinde, bu işlemlerden Mehmet Şimşek’in haberi olup olmadığı tartışma konusu oldu.

"İNCELEMEDEN KORKMUYORUZ, SADECE AYNI İŞLEMİ YAPANLARI DA İNCELEYİN İSTİYORUZ"

"Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın, Taraf Gazetesi’nin hesaplarına yönelik üç ay içinde aldığı ikinci inceleme kararı, Maliye Bakanlığı’nın muhalif haberleri yalanlama aracı haline döndü. Öncelikle, Taraf Gazetesi, vergi denetiminden tüm dürüst mükellefler gibi korkmuyor. Ve havuz medyasının gibi, cezasının sıfırlanmasını da talep etmiyor. Sadece, aynı işlemi yapan havuz medyasının da incelenmesini istiyor." diyen Taraf gazetesi Mehmet Şimşek'e şunları sordu:

-Denetlenen şirketlerin risk analizleri sonucu tespit edildiğini öne sürdünüz. 115 bin şirketin kaçını risk analizine tabi tuttunuz? Ve risk analizi olumlu çıktığı halde inceleme kararı aldığınız kaç şirket var?

-Taraf’a hurda kâğıt satışında KDV’yi sıfır tuttuğu için 5.5 milyon lira ceza kestiniz. Aynı işlemi yapan Sabah için vergi incelemesi başlattınız mı?

-Sabah ve atv’nin satışı için 630 milyon dolarlık havuz oluşturan şirketler hakkında vergi incelemesi başlatınız mı?

-Milletin, “A”sına koyan, Cengiz İnşaat’ın patronu Mehmet Cengiz’in 424.4 milyon liralık vergisini sıfırladınız mı?

-Öğretmen olan kardeşinizin damadını, jet hızıyla DMO’nun İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne tayin ettiniz mi?

-IMF’den ithal ettiğiniz danışmanı vergi konusunda hiçbir tecrübesi olmamasına rağmen, Gelir Politikaları Genel Müdür Yardımcılığı’na getirdiniz mi?

-İzmir Merkezli liman operasyonunda “dayı” kod adıyla anılan ağbeyiniz hakkında bir vergi incelemesi başlattınız mı?

TARAF GAZETESİ / HÜSEYİN ÖZAY

<< Önceki Haber Bakanlık darbe toplantısını yalanlayamadı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER