Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kesin konuştu!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teröre çözüm arayışlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, her şeyin üniter devlet içerisinde olacağını net olarak ifade etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kesin konuştu!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Eğrisi Doğrusu' programına katıldı. Milliyetçilik tartışmalarına ilişkin bir soruya Gül, "Farklılıkları bir zenginlik olarak görüp saygı gösterirsek farklılıklar zenginlik olur. Ama tehdit olarak görülürse gerçekten farklılıklar tehdit olur. Farklılıklar milleti bir araya getirmiştir." dedi. 

İnsanların babasının, dedesinin geldiği yerlerin çok fazla ifade edilmeye başlanması halinde etnik bilincin harekete geçirileceğini belirten Gül, etnik üzerinden çok kurcalamamak gerektiğini kaydetti. 

İnsanın geçmişi nereden gelmişse buna saygı duymak bunu saygıyla karşılamak, bunları normal görmek gerektiğini dile getiren Gül, Yugoslavya'yı örnek gösterdi ve milliyetçiliği çok geniş anlamda bakılması gerektiğine inandığını vurguladı. 

1924 Anayasası'nda yapılan tarifin iyi bir tarif olduğuna dikkat çeken Gül, ret ve inkâr eden bir anlayışın orada bulunmadığını vurguladı. Ancak uygulamaların ters olduğunu dile getiren Gül, uygulamaların bu bilinci oluşturduğunu söyledi. Gül, işin bu sebeple bugün sıkıntılı bir hale geldiğini ifade etti. 

Öcalan ile müzakere başladığı ve silah bırakma meselesinin tartışıldığının hatırlatılması üzerine Gül, hem vicdanımıza hem Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltme amacıyla böyle bir yola çıkıldığını kaydetti. Demokratikleşmenin standartlarının yükseltilmesinin anayasa ile yerel yönetimler ile olabileceğini belirten Gül, her şeyin üniter devlet içerisinde olacağını vurguladı. 

Siyasette üslup konusuna yönelik bir soruya ise Gül, bu kadar büyük sorunlarla uğraşırken; çözme teşebbüsünde bulunulurken; keskin bir dil ile söylenenlerin karşı tarafa ulaşmasının zorluğuna dikkat çekti. 

İktidar ve muhalefet arasında bazı bilgilendirme görüşmeler olabileceğini anlatan Gül, "İyi şeyler olmasını çok arzu ederiz. İrade de var görüyorsunuz. Ne pahasına olursa olsun derseniz; iyi mi olur kötü mü olur; bunu bilemeyiz. Bunun ortamı var, çevrede var. Çevredeki gelişmeler fırsat gibi de görülebilir. Umut ederim ki iyi şeyleri hep beraber yaşarız. Sonuçta hepsi bu toprakların çocukları." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kesin konuştu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER