Demokratikleşme paketinde çok tartışılacak son dakika değişikliği!

Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran demokratikleşme paketi Meclisten geçti ancak paketin içindeki bazı düzenlemeler tartışma konusu oldu.

Demokratikleşme paketinde çok tartışılacak son dakika değişikliği!

Pakete eklenen son dakika değişikliğiyle artık dinleme taleplerine ankara'daki tek bir mahkeme karar verecek. Bu mahkemeyi de Adalet Bakanı'na bağlanan HSYK belirleyecek.

Özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor derken bu kez özel dinleme mahkemesi kurulması tartışma konusu oldu.

Meclis'te özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da öngören demokratikleşme paketi kabul edildi. Ancak İktidar son dakika önergesi verdi. Önergeye göre özel yetkili mahkemelerden daha özel tek mahkeme sistemi kurulacak.

Söz konusu mahkeme özel yetkilerle donatılacak. Türkiye genelindeki bütün davalarla ilgili dinleme talepleri bu mahkemeye gönderilecek. Dinleme kararını sadece Ankara'da kurulacak olan bu "özel dinleme mahkemesi" verecek. Bu mahkemenin heyetini de Adalet Bakanı'na bağlanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçecek.

Sadece dinlemeler değil yeniden yargılamalar için de tek bir mahkeme görevli olacak. Kanuna son dakikada eklenen düzenlemeyle, kesinleşen davalarda yeniden yargılamalar, bu özel mahkemeler tarafından karara bağlanacak. Ankara'daki bu özel mahkemeyi de belirleyecek olan yine bakana bağlanan HSYK olacak.

Öte yandan düzenleme ile artık soruşturmalarda mal varlıklarına doğrudan tedbir konulamayacak. Bunun için önce mali kurullardan rapor istenecek. Rapor için tanınan süre ise üç ya da beş ay
olabilecek.

<< Önceki Haber Demokratikleşme paketinde çok tartışılacak son dakika... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER