Demokratikleşme paketindeki çarpıcı maddeler!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan herkesin merak ettiği demokratikleşme paketini açıkladı.

Demokratikleşme paketindeki çarpıcı maddeler!

  • Demokratikleşme Paketi'nin içinde özellikle 4 madde dikkat çekiyor
  • Kamuda başörtüsü yasağı kaldırıldı
  • Andımız artık ilkokullarda okutulmayacak
  • Anadilde eğitim hakkı getirilecek
  • Seçim barajıyla ilgili 3 seçenek var
Paketten Türkiye için çok önemli değişiklikler içeren maddeler çıktı. İşte geçmişteki ve gelecekteki haliyle o maddeler:

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALDIRILIYOR

Başbakan Erdoğan, Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ni değiştirerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağını asker, polis ve yargı mensupları dışında kaldırdı. Erdoğan bu uygulamanın ayrımcılık oluşturduğunu belirterek sadece resmi elbisenin giyildiği alanları hariç tuttu.

DÜN NASILDI?

Kamusal alanlarda başörtüsü takmak ülkemizde yıllarca yasaklı kaldı, son olarak 1997 yılında YÖK genelgesiyle üniversite eğitiminde başörtüsü yasağı getiren uygulama geçtiğimiz yıllarda iptal edilirken kamudaki yasak ilk kez 8 Aralık 1978 tarih ve 52 nolu genelge ile CHP Hükümeti eliyle yürürlüğe sokuldu. Bu genelge ile ilk defa kamu hizmetinde çalışan bütün kadın memurların başörtü örtmeleri yasaklanmıştı.

ANDIMIZ KALDIRILIYOR

Demokratikleşme Paketi'nden andımıza yönelik de bir madde çıktı. Pakette yer alan maddeye göre andımız uygulaması ilkokullardan tamamen kaldırılıyor.

DÜN NASILDI?

1933 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlanmış, ilk ve orta dereceli okullarda 'andımız' uygulaması başlatılmıştı. Zaman zaman kaldırılan bu uygulama 12 Mart ve 12 Eylül'de, bireysel girişimler neticesinde devam etti. Her sabah öğrenciler sınıflarına girmeden önce "Türküm, doğruyum, çalışkanım.." ile başlayan andımızı okudular, özellikle etnik kimliği belirgin olan bazı aileler ve azınlıklar bundan oldukça rahatsızdılar.

ANADİLDE EĞİTİM HAKKI GELİYOR

Demokratikleşme Paketi'nde eğitim alanı için de bir yenilik sağlandı. Anadilde eğitim ile ilgili olarak özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim imkanı getirildi. Erdoğan değişikliği açıklarken şöyle konuştu: "Ülkemizde Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretim konusu, 2923 Sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna yapacağımız bir Ek ile, Özel Eğitim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, farklı dil ve lehçelerde özel öğretim kurumu açılabilecek."

DAHA ÖNCE NASILDI?

Darbelerin ürünü olarak Kürtçe gibi bu coğrafyanın bazı dilleri konuşmak dahi yasak kabul ediliyordu. 2003 yılında yapılan değişiklikle, farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi amacıyla özel kurs imkanları sağlanmıştı. Daha sonra üniversitelerde farklı dil ve lehçelerle ilgili birimle açıldı. Geçen sene yapılan eğitim düzenlemesiyle, farklı dil ve lehçelerin okullarda seçmeli ders olarak öğretilmesinin yolu açıldı. 

SEÇİM BARAJIYLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK

Başbakan Erdoğan, yeni seçim sistemiyle ilgili üç farklı alternatifi tartışmaya açtıklarını belirterek, "Mevcut sistemle yani yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. Barajı yüzde 5'e çekip, 5'li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemini uygulayabiliriz. Üçüncü seçenek olarak da, ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz." dedi.

DAHA ÖNCE NASILDI?

Seçim barajı, daha önceden kanunlarla belirlenmiş oy oranlarına ulaşan partilerin mecliste temsil edilmesini sağlıyordu. Türkiye'de seçim barajı yüzde 10 olarak belirlenmiş ve yani sadece yüzde 10 oy oranını aşan parti meclise girebiliyordu. Bu durumda konu tartışmaya açılmış olurken barajın aşağı inmesi ya da kaldırılması ümidi doğdu.

SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Demokratikleşme paketindeki çarpıcı maddeler! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER