Domuz etine dair dehşete düşüren gerçek

Kırmızı et piyasasına ilişkin öyle bir rakam açıkladı ki...

Domuz etine dair dehşete düşüren gerçek

Eski adı Et ve Balık Kurumu olan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Bursa Ticaret Borsası üyeleri ile bir araya geldi. Sektörün sorunları, geleceğe dair beklentilerin paylaşıldığını toplantısında konuşan Kemaloğlu, Et ve Süt Kurumu’nun kabuk değiştirdiğini ifade ederek, “Bir kurum ya hakem ya da oyuncu olur. Bu sebeple de biz hakem rolümüze geri dönerek, düzenleyici kurum olacağız” dedi.

Düzenleyici bir kurumun, perakende sektöründe yer almasının yanlış olduğunu söyleyen Kemaloğlu, şöyle konuştu: “Daha önceden yapılmış anlaşmalar olduğu için perakende sektöründen bir anda çekilemiyoruz; ancak zaman içinde tüm şubelerimizi kapatacağız. Diğer yandan da bütün kombinalarımızı ayrı bir şirkete devrederek özel sektör mantığına kavuşturacağız. Et ve Süt Kurumu sadece merkezde çekirdek bir kurum, piyasayı düzenleyen yapıya sahip bir organizasyon olacağız. Diğer şirketler özel sektörün hizmetine sunulacak şekilde piyasaya açılacak.”

Dünya et üretiminin yüzde 85’inin 5 ülkenin elinde olduğunun altını çizen Kemaloğlu, şunları dile getirdi: “Dünyada 190 milyon ton kırmızı et üretimi var; ancak bunun yüzde 58’i domuz eti. Dünya sığırla beslense et piyasa dengeleri böyle olmazdı. Avrupa ülkelerinin bugün kırmızı et diye beslendiği gıdanın yüzde 59’u domuz eti. Uluslararası piyasada bizim gibi kırmızı et hassasiyeti olan ülkeler için kesinlikle bir piyasa derinliği yok.”

CİHAN
<< Önceki Haber Domuz etine dair dehşete düşüren gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER