Dünyanın ilk turistik uzay gemisinden kötü haber

Virgin Galactic’in yaşadığı bu olay uzaya seyahat hayallerini engelleyecek mi?

Dünyanın ilk turistik uzay gemisinden kötü haber

Virgin Galactic’in uzay turizmi için geliştirdiği aracı SpaceShipTwo, test uçuşu yaparken düştü. Kazada test pilotu hayatını kaybetti, diğer mürettebat yaralandı. Bundan 100 yıl önceki ilk ölümlü uçak kazasını akıllara getiren bu trajik olay, insanoğlunun uzayda gezme hayalini engelleyecek mi?

Tarihte motorlu uçakla ilk uçuşu yapan Wright Kardeşler 1908 yılında yaptıkları deneme uçuşlarından birinde kaza yapmış, kazada ABD’li subay Thomas Selfridge hayatını kaybetmiş, Oliver Wright ise yaralanmıştı. Dünyada bir ilk olan bu trajik olayın üzerinden tam bir asır geçerken, tarih ilginç bir şekilde tekerrür etti.

Virgin Galactic’in uzaya ilk turistik seyahat uçuşu yapmak için tasarladığı uzay gemisi SpaceShipTwo, deneme uçuşunda kaza yaptı ve arkada bir ölü bir de yaralı bıraktı. Kaza 31 Ekim 2014 tarihinde Los Angeles’ın kuzeyindeki Mojave Çölü’nde meydana geldi. Kazanın nedeni henüz belli değil.

Virgin Galactic, Virgin Şirketler Grubu’nun milyarder sahibi Richard Branson’un vizyonuyla 2004 yılında kurulmuştu. Uzay turizmini başlatmayı hedefleyen Virgin Galactic, SpaceShipTwo adı verilen uzay gemisi ile deneme uçuşları yapıyordu. Oldukça büyük ilgi gören bu seyahatin biletleri 200 bin dolardan satışa çıktı. Bugüne kadar uzay seyahati için bilet satın alanların sayısı ise 700’ü geçti. Bu isimler arasında Leonardo DiCaprio, Ashton Kutcher, Justin Bieber, Katy Perry gibi ünlü isimler de var. Bu isimlerin trajik olay sonrasında karar değiştirip değiştirmediği henüz belli değil.

Virgin Galactic’in 2015’in ilk çeyreğinde uzaya ilk turistik seyahatini yapması planlanıyordu. Bu seyahatte Richard Branson da olacaktı. 2 pilotla birlikte 6 kişiyi taşıyacak olan geminin, yalnızca birkaç dakika atmosfer dışında durması ve sonra dünyaya geri dönmesi planlanıyordu. Wright Kardeşler’in bir asır önce yaşadığı kaza, insanoğlunun uçma hayallerini geri çevirmedi, acaba Virgin Galactic’in yaşadığı bu kaza uzaya seyahat hayallerini nasıl etkileyecek?

ZAMAN
<< Önceki Haber Dünyanın ilk turistik uzay gemisinden kötü haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER