Erdoğan'ın Gauck’a verdiği tepkinin arkasında yatan gerçek

Samanyoluhaber.com yazarı Serdar Donbay, Başbakan Erdoğan'ın Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’a gösterdiği tepkiye dair çarpıcı bir noktaya temas etti..

Erdoğan'ın Gauck’a verdiği tepkinin arkasında yatan gerçek

Her seçim döneminde kendisine farklı hedefler belirleyerek o hedef üzerinden toplumu kutuplaşmaya götüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de aynı yolu deneyeceğini söyleyen Serdar Donbay, bu sefer ki adres Almanya olduğunu ve Erdoğan'ın bunu, Türkiye ziyareti esnasında ODTÜ'deki bir toplantıda konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’a verdiği tepkiyle belli ettiğini vurguladı.. 

Erdoğan'ın nasıl yerel seçimlerde Hizmet hareketi üzerinden seçim kampanyası yürüttüyse, Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında da Almanya'daki 3 milyon Türk'ün oyunu alabilmek için aynı taktiği uygulayacağı ve bunu Aleviler üzerinden yürüteceğini belirtti.

24 Mayıs’ta Köln’de Türk vatandaşlarıyla buluşacak olan Başbakan Erdoğan’ın üslubunun daha da sertleşeceği ve belki de Alman siyasilerin hedef tahtasına oturtulacağının aşikar olduğunu ifade eden Donbay, "Yapılacak vatandaş buluşmasının ise nelere gebe olacağını bize zaman gösterecek. Bakalım Almanya bu gergin siyasete hoş geldin diyecek mi?.." diyerek dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu..

İşte Serdar Donbay'ın çarpıcı analizlerde bulunduğu yazısı:

"17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidarı elinde bulunduranların sert açıklamaları halk arasında kutuplaşmayı da beraberinde getirdi. Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya’da gelişmeler televizyon ekranlarından ve internet ortamından 30 Mart yerel seçimleri süresince yakından takip edildi.

Yurt dışında yaşayanlar için durum şimdi biraz daha değişti.Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var ve Yurt dışında yaşayan Türkler bu seçimlerde ilk kez yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilecek. Haliyle buralarda da sert bir üslup kullanılarak tepkiyi oya çevirmek gerekecek. Bunun ilk sinyalleri de Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Salı günü yaptığı grup toplantısında hissedildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un ODTÜ’de yaptığı konuşma Erdoğan tarafından “Almanya’da öldürülen, evleri kundaklanan vatandaşlarımın hesabını sorup veremeyenler, gelip bize akıl vermesinler, sen o aklı kendine sakla” denilerek sert bir şekilde eleştirildi. Başbakan Erdoğan böylece Almanya’da yaşayan Türklerin en can alıcı noktasına dokunmuş Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kilit oyların kapısını da aralamış oldu. Tabiî ki bu strateji içinde bir de hedef gösterilecek birilerinin olması gerekiyor, her seçim öncesi olduğu gibi. Başbakan Erdoğan’ın grup konuşmasında bunun da sinyallerini bulmak mümkün. Ne demişti Erdoğan:

“Almanya’da ‘Ali’siz Alevilik’ denilen bir olay var, yani Ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında ve kendilerinin de desteklediği bir yapı, sen bu yapıyı Alevilik olarak bize yansıtıyorsun. Türkiye’de böyle bir Alevilik yok.”

Evet, Türkiye’deki kutuplaşmayı farklı bir şekilde Almanya’ya taşımanın yolu da bu söylemle bulunmuş oldu. Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’a gösterilen tepki aslında Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Almanya’da yapılacak seçim propagandasının da şifrelerini vermiş oldu.

Şimdi gözler yaklaşık 3 milyon Türk’ün yine siyasetçiler arasında pinpon topu gibi nasıl malzeme yapılacağına çevrildi. Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı her miting gibi vatandaş buluşmalarının ardından Almanya’daki Türkler Alman medyasında günlerce konu oluyor, Başbakan Merkel ve ekibi entegrasyon konusunda daha sert tedbirler almak için çalışmalar başlatıyordu. 24 Mayıs’ta Köln’de Türk vatandaşlarıyla buluşacak Başbakan Erdoğan’ın üslubunun daha da sertleşeceği belki de Alman siyasilerin hedef tahtasına oturtulacağı aşikar. Yapılacak vatandaş buluşmasının ise nelere gebe olacağını bize zaman gösterecek. Bakalım Almanya bu gergin siyasete hoş geldin diyecek mi?.."

<< Önceki Haber Erdoğan'ın Gauck’a verdiği tepkinin arkasında yatan gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER