Fiyatı 14 lirayı buldu

Fiyatı 14 lirayı buldu; üreticisiyse altın yılını yaşıyor...

Fiyatı 14 lirayı buldu

Samsun Çarşamba’da fındık ilk kez piyasada üreticiden kilosu 14 TL’den alınmaya başladı. 

Fındık üreticisi için altın yılını yaşıyor. Don afeti nedeniyle Orta Karadeniz’de bu yıl fındık rekoltesinin geçen yıla göre yaklaşık yarı yarıya düşük olacağı söylenmişti. Yetkililer, 2014 fındık hasadında Türkiye’nin tahmini fındık rekoltesinin 371 bin ton civarında olmasını bekliyor. Yüzde 50 randımanlı kabuklu fındığın piyasada kilosu 14.00 TL’yi geçti. Bu hafta Çarşamba’da yüzde 50 randıman kabuklu fındık üreticiden 
kilosu brüt 14,10, net 13,80TL'den; Ordu’da yüzde 50 randıman kabuklu fındık 13.60 TL’den, Giresun’da tombul fındık 13.60 TL’den, Trabzon’da kabuklu fındık (sivri) 11.30 TL’den işlem gördü.

Ziraat odası başkanları 2014 yılı için fındıktan iyi bir gelir elde edebilmeleri için üreticiye çağrıda bulunarak, ürünlerini satmada acele etmemelerini ve fındıklarını asla emanete bırakmamalarını söyledi. Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Çarşamba’da 2013 yılında üretilen ve ekonomiye dâhil olan fındık miktarının 18 bin ton civarındayken 2014 hasadı sonucunda bu rakamın 28 bin ton civarında olmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Güngör, "Üreticiye ellerindeki fındığı ihtiyaç duydukları kadar satmaları konusunda uyarıda bulunuyoruz. Kesinlikle ihtiyaç fazlası fındık emanete bırakılmamalıdır. Emanetteki fındıkta bütün üstünlük alıcıya kalır. Geçtiğimiz yıla bakalım, fındık üretici tarafından 5 TL civarında bir rakamla satıldı. Hemen ardından yaşanan afetlerden sonra aynı fındığın kilosu 12 TL’yi aştı. Bu yıl da 15 TL’ye kadar çıkabileceğini değerlendiriyoruz." dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin de "Bu haftalar fındığın pazara en çok indiği dönemlerdir. Ancak fındık rekoltesinin düşük olmasından dolayı pazara inecek fındık yok. Fiyatlar yeni haftayı 13,5 TL’den açtı. Ancak hala pazara fındık inmiyor. Oda olarak bizim Giresun’daki rekolte tahminimiz 24 bin ton civarındaydı. Bu rekoltenin yaklaşık 10 bin tonunun pazara inmiş olabileceğini düşünüyoruz. Geride kalan fındık ise ihtiyacı karşılayacak düzeyde değil. Pazarda hiç olmadığı kadar bir fiyat rekabeti var. Buna rağmen fındık almakta zorlanılıyor. Eğer okul açıldığı bu günlerde, bayram öncesinde pazara fındık inmiyorsa ve 13,5 TL’den fındık satılıyorsa bayram sonrasında bu fiyatların daha da yükseleceğini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber Fiyatı 14 lirayı buldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER