Gazete kapatma iddiasına jet yalanlama!

Başbakan Erdoğan'ın verdiği örnek, 'Cameron gazete kapattırdı mı?' sorularını gündeme getirdi. Gerçek çok geçmeden ortaya çıktı.

Cameron gazete kapattırdı mı?

  • Erdoğan'ın iddia ettiği, İngiltere'de hükümetin gazete kapattığı açıklamalarının gerçek dışı olduğu belirlendi.
  • Gazetenin telekulak skandalı sebebiyle, sahibi Murdoch tarafından kapandığı öğrenildi.
  • İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği: Erdoğan'ın sözlerinden dolayı şaşırdık. Yanlış anlama var. Cameron hiçbir gazeteyi kapatmadı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada yer verdiği, İngiltere Başbakan'ı Cameron'un gazete kapattığına dair söyleminin doğru olmadığı ortaya çıktı. 

Samanyolu Haber canlı yayınına telefonla bağlanan Cihan Haber Ajansı Londra temsilcisi Kadir Uysaloğlu, İngiltere'de Cameron'ın herhangi bir gazete kapatmadığını, "Altını kalın çizgiyle çiziyorum, Mayıs 2010 yılından beri iktidarda olan Cameron döneminde bir gazete kapandı ama o da dünyanın en önde gelen medya patronlarından Rupert Murdoch'ın, kendi gazetesi News Of World kendisinin kapatması." şeklinde kesin bir dille ifade etti..

"CAMERON DEĞİL, MURDOCH TEPKİLERİ DİNDİRMEK İÇİN KENDİ GAZETESİNİ KAPATTI"

"Murdoch, patlak veren telekulak skandalına kamuoyunun gösterdiği tepkiler sebebiyle, o tepkileri dindirmek için 168 yıllık haftalık tabloid gazete, News Of World'ü kapatma kararı aldı. Başbakan'ın dediği gibi Cameron'un zorlaması ya da baskısıyla olmadı." diyen Uysal, yaşanan olayı şu sözlerle özetledi:

"İngiltere'de Murdoch'ın News Of World Gazetesi'nde 2003 yılına uzanan telekulak skandalı vardı. İlk başta 2007 yılında patlak vermişti ama bunun üzeri örtülmüştü. 2009 yılında The Guardian gazetesi tekrar konuyu gündeme açtı ve bu telekulak skandalı tekrar patlak verdi. Medya bu konunun üzerine çok ciddi gitti. Yoğun eleştirilerden sonra kamuoyunda ciddi bir baskı oluştu. Bunun üzerine Murdoch en çok satan gazetesini kapatma kararı aldı. Kapatılan gazete konusuyla, Başbakan Erdoğan'ın işaret ettiği durum arasında hiç bir ilgisi yok. Murdoch'ın gazetelerinde yaşanan telekulak skandalında, binlerce, onbinlerce telefonu dinlendiği, İngiltere'deki şirketinin polis ve siyasilerle ilişkisi, rüşvet iddiaları ortaya çıktı. Bunun üzerine yasadışı dinlemeleri inceleyen soruşturmalar, operasyonlar başladı. Bunun üzerine Murdoch tepkileri dindirmek için gazeteyi kapatma kararı aldı.."

"İNGİLTERE'DE BIRAKIN KAPATMAYI, MEDYAYA BASKIDA BİLE KÜÇÜK BİR KIYAMET KOPAR"

Demokrasisi ile dünyada ön plana çıkan İngiltere'de, yakın dönemde kapatma olayı yaşanmadığını da belirten Uysal, "Öyle bir durumda kriz çıkabilir. Bırakın kapatmayı, gazetecileri ve haberleri suçlama bile ciddi tepki çeker. Gazetecilik, medya bağımsız işleyen ve hükümetin icraatlarını denetleyen sivil kuruluşlar olarak ön plana çıkıyor. Cameron döneminde de önceki dönemlerde de hükümet zoruyla gazete kapatması söz konusu değil." diye konuştu.

Kadir Uysaloğlu, eğer iddia edildiği gibi Cameron'un gazete kapatma gibi bir girişim ihtimalinin bile olamayacağını çok çarpıcı bir anektod ile paylaştı:

"Medya demokrasinin çok önemli bir ayağını teşkil ediyor, hükümeti denetleme v.s.. Herhangi bir baskı uygulandığında kamuoyundan tepkiyle karşılanır. Küçük bir kıyamet kopar. Siyasilerin ufak bir yolsuzluğunun medyaya düşmesi bile istifa ile sonuçlanıyor. 2011'de Enerji Bakanı Chris Huhne bir trafik cezasında polisi aldatmaya yönelik gazetede haber olarak çıkmasının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı. Burada medyayı hükümetin zorlaması, kapatması ve engellemesi ihtimal dahilinde değil.."

Başbakan Erdoğan, "Şu anda eski Türkiye’nin kaybedenleri koro halinde yolsuzluk türküsü söylüyorlar. Eğer yolsuzluk yapan görmek istiyorsanız gidin aynaya bakın. Sadece BBC mi ? Wall Street Journal. Bu gazetenin sahipleri kimler. Geçenlerde İngiltere’de aynısını yaptılar. Cameron hemen gazetelerini kapattı." diye konuşmuştu..

İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN ERDOĞAN'A YALANLAMA

Öte yandan İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği sözcüsü Peter Spoor, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinden dolayı şaşırdık (puzzled). Bu sözlerin bir yanlış anlamadan kaynaklandığını düşünüyoruz. Çünkü İngiltere Başbakanı Cameron hiçbir gazeteyi kapatmadı." ifadelerini kullandı.

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Gazete kapatma iddiasına jet yalanlama! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER