Gündeme oturan ihbar mektubuna müfettişli teyit

Gölbaşı Savcılığı’na gönderilen 950 kişilik dinleme raporu, bir Başbakanlık çalışanının 30 Mayıs’ta gönderdiği ihbar mektubunu doğruladı.

Gündeme oturan ihbar mektubuna müfettişli teyit

Mektupta o gün itibariyle 800 kişilik liste hazırlandığı ve sayının artabileceği iddia edilmişti.

Baş­ba­kan­lık Tef­tiş Ku­ru­lu­’na bağ­lı mü­fet­tiş­le­rin ha­zır­la­dı­ğı ve Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nun im­za­sıy­la sav­cı­lı­ğa gön­de­ri­len ra­por, bir Baş­ba­kan­lık ça­lı­şa­nı­nın Tİ­B’­le il­gi­li id­di­ala­rı­nı içe­ren ih­bar mek­tu­bu­nu doğ­ru­la­dı. Ha­ber­türk ga­ze­te­si­nin 14 Ey­lül 2014’te man­şe­tin­den ver­di­ği ha­ber­de, Baş­ba­kan­lık mü­fet­tiş­le­ri­nin Tİ­B’­de in­ce­le­me ya­par­ken 950 ki­şi­lik ya­sa dı­şı VIP din­le­me lis­te­si­ne ulaş­tı­ğı ifa­de edil­di. Ha­ber­de Tİ­B’­de 950 si­ya­set­çi, işa­da­mı ve bü­rok­ra­tın ya­sa dı­şı din­len­di­ği­nin tes­pit edil­di­ği­nin id­di­a edil­me­si­ne rağ­men, sa­de­ce 180 ya­sa dı­şı ses kay­dı­nın bu­lun­du­ğu­nun be­lir­til­me­si ise il­ginç bir te­zat ola­rak gö­ze çarp­tı.

İH­BAR­DA­Kİ RA­KA­MA YA­KIN

Mü­fet­tiş ra­po­run­da bu­lun­du­ğu id­di­a edi­len ya­sa dı­şı din­le­me­le­rin 30 Ma­yıs 2014’te bir Baş­ba­kan­lık ça­lı­şa­nı­nın ajans­la­ra gön­der­di­ği ih­bar mek­tu­bun­da­ki çar­pı­cı bil­gi­ler­le ör­tüş­me­si dik­kat­le­ri ye­ni­den bu mek­tu­ba çek­ti. Cum­hurbaş­ka­nı Re­cep Tay­yi­p?­Er­do­ğa­n’­ın baş­ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de tek­no­lo­ji baş­da­nış­ma­nı Mus­ta­fa Va­ran­k’­ın ko­or­di­ne­sin­de ku­ru­lan bir psi­ko­lo­jik ha­re­kât eki­bi için­de gö­rev al­dı­ğı­nı be­lir­ten Baş­ba­kan­lık ça­lı­şa­nı, 800 ki­şi­lik özel bir lis­te­nin ha­zır­lan­dı­ğı­nı ve bu isim­le­re ait te­le­fon­la­rın IME­I’­le­ri­nin geç­miş ta­rih­li ola­rak TİB sis­te­mi­ne gi­ri­le­rek si­lin­miş gi­bi gös­te­ri­le­ce­ği­ni id­di­a et­miş­ti.

Fİ­KİR TİB BAŞ­KA­NI­’N­DAN

Baş­ba­kan­lık ça­lı­şa­nı, böy­le­ce “pa­ra­lel ya­pı­” ile mü­ca­de­le­de bir tür­lü bu­lu­na­ma­yan suç de­lil­le­ri­nin üre­til­miş ola­ca­ğı­nı söy­le­miş­ti. Bu fik­rin TİB Baş­ka­nı Ce­ma­let­tin Çe­li­k’­e ait ol­du­ğu be­lir­ti­len mek­tup­ta, din­le­me lis­te­sin­de­ki isim­le­re ait ça­lış­ma­nın Baş­ba­kan­lık eki­bin­ce, bu te­le­fon­la­rın TİB sis­te­mi­ne yük­len­me­si­nin ise Tİ­B’­de­ki ay­rı bir ekip ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı­ğı­nı yaz­mış­tı. Baş­ba­kan­lık ça­lı­şa­nı, bu kum­pas pla­nı­nı de­şif­re et­me ne­de­ni ola­rak psi­ko­lo­jik ha­re­kât eki­bi­nin baş­ta­ki ku­ru­luş ama­cın­dan sap­ma­sı­nı, ekip için­de olu­şan ay­rı­lı­ğı ve ekip ar­ka­daş­la­rı­nın ar­ka­sın­dan oyun çe­vir­me­le­ri­ni ge­rek­çe gös­ter­miş­ti.

Baş­ba­kan­lık ça­lı­şa­nı ken­di bil­gi­sa­ya­rın­da bu­lu­nan 800 ki­şi­lik lis­te­nin ta­ma­mı­nı ve nu­ma­ra­la­rı ih­bar mek­tu­bun­da yaz­mış ve ken­di­le­rin­den çık­tık­tan son­ra bu lis­te üze­rin­de bir mik­tar da­ha de­ği­şik­lik ya­pı­la­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­miş­ti. Baş­ba­kan­lık Tef­tiş ra­po­run­da 950 ki­şi­lik lis­te­nin bu­lun­du­ğu­nun be­lir­til­me­si ile ih­bar mek­tu­bun­da­ki ra­kam ara­sın­da­ki ya­kın­lık ih­bar mek­tu­bu­nun doğ­ru ol­du­ğu yö­nün­de­ki ka­na­at­le­ri güç­len­dir­di. İh­bar mek­tu­bun­da­ki id­di­alar ile Baş­ba­kan­lık ra­po­run­da be­lir­ti­len 950 ki­şi­lik lis­te­nin ör­tü­şüp ör­tüş­me­me­si, ih­bar mek­tu­bu­nun doğ­ru­lu­ğu ko­nu­sun­da ke­sin ka­na­ate ulaş­ma­yı sağ­la­ya­cak.

İHBARCININ PEŞİNE DÜŞTÜLER

Mek­tu­bun ya­yın­lan­ma­sın­dan son­ra ih­bar­cı­yı tes­pit et­me amaç­lı kap­sam­lı bir so­ruş­tur­ma baş­la­tıl­dı­ğı öğ­re­nil­di. So­ruş­tur­ma­cı­la­rın, top­lan­tı gün­dem­le­ri­ni bi­len ya da tek­nik yol­lar­la ula­şan baş­ka bir per­so­ne­lin de bu ih­ba­rı yap­mış ola­bi­le­ce­ği ih­ti­ma­li üze­rin­de dur­du­ğu be­lir­ti­li­yor.

Hükümeti mağdur gösterecek

İh­bar­cı me­mur, isim­le­ri tes­pit eder­ken ce­ma­at ile top­lu­mun ara­sı­nı aça­cak ve hü­kü­me­ti de mağ­dur gös­te­re­cek bi­çim­de ça­lı­şıl­dı­ğı­nı id­di­a et­miş­ti. HSYK se­çim­le­ri ön­ce­si Ce­ma­at’­le YAR­SAV ca­mi­ası­nın ara­sı­nı aç­mak için Emi­ne Ül­ker Tar­ha­n’­ın, sa­nat ve med­ya dün­ya­sı­nın Ce­ma­at’e tep­ki­si­ni çek­mek için Yıl­maz Er­do­ğan, Se­dat Er­gin ve Emin Çö­la­şan gi­bi isim­le­rin lis­te­ye kon­du­ğu ya­zıl­mış­tı.  İh­bar mek­tu­bun­da­ki lis­te ile tef­tiş ra­po­ru lis­te­si ay­nı çı­kar­sa, bu kez, şüp­he­ler, Baş­ba­kan­lık eki­bi ve özel­lik­le Baş­da­nış­man Mus­ta­fa Va­rank üze­rin­de yo­ğun­la­şa­cak.

Ünlü isimler listede

Lis­te­de Ta­ner Yıl­dız, İs­met Yıl­maz, Mu­am­mer Gü­ler, Re­cep Ak­dağ, İd­ris Na­im Şa­hin, Ef­kan Ala ve Ömer Din­çer gi­bi ye­ni ve es­ki ba­kan­la­ra; CHP’­li si­ya­set­çi­ler De­niz Bay­kal, Gür­sel Te­kin, Mu­har­rem İn­ce, Mus­ta­fa Sa­rı­gül, Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun eşi Se­vil Kı­lıç­da­roğ­lu ile MHP’­den Ok­tay Vu­ral, Me­ral Ak­şe­ner, Ko­ray Ay­dın ve Ümit Öz­dağ gi­bi isim­le­re yer ve­ril­di­ği açık­lan­mış­tı.

TÜRGEV'in gönüllü danışmanı

Bugün'ün haberine göre, mü­fet­tiş ra­por­la­rı­nın tek­nik da­ya­nak ola­rak gös­ter­di­ği bi­lir­ki­şi ra­por­la­rı­nı ha­zır­la­yan ki­şi­le­rin Twit­te­r’­da­ki pay­la­şım­la­rı ise “a­yar­lan­mış bi­lir­ki­şi­le­re ıs­mar­la­ma ra­por yaz­dı­rı­lı­yo­r” bi­çi­min­de yo­rum­lan­mış­tı. Bi­lir­ki­şi İb­ra­him Ha­lil Sa­ru­ha­n’­ın TÜR­GE­V’­e gö­nül­lü da­nış­man­lık yap­tı­ğı­nın ve di­ğer bi­lir­ki­şi Ha­lil Öz­türk­çi­’nin ya­sa dı­şı din­le­me id­di­ala­rı­nı pe­şi­nen doğ­ru ka­bul eden ve ce­ma­at düş­man­lı­ğı içe­ren twe­et­le­ri ba­sın­da yer al­mış­tı.  Son ola­rak, Twit­ter fe­no­me­ni Fu­at Av­ni, Ha­lil Öz­türk­çi­’nin İran kö­ken­li bir ai­le­ye men­sup ol­du­ğu­nu ve ya­kın ak­ra­ba­la­rın­dan çok sa­yı­da ki­şi­nin İran yan­lı­sı ya­sa dı­şı ör­güt­le­re men­su­bi­yet­ten sa­bı­ka ka­yıt­la­rı­nın ol­du­ğu­nu açık­la­mış­tı. İh­bar mek­tu­bu ile bu bil­gi­ler bir­le­şin­ce mü­fet­tiş ra­po­ru da şa­ibe­li ve tar­tış­ma­lı ha­le gel­miş olu­yor.

<< Önceki Haber Gündeme oturan ihbar mektubuna müfettişli teyit Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER