İleri sürüş teknikleri uzmanı
Onur Akçay, her yıl bayram sevincini acıya dönüştüren
yurt genelindeki
trafik kazalarının birçoğunun birtakım
öneri ve
kuralların uygulanması halinde önlenebileceği görüşü taşıyor.
Direksiyon Akademisi İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatilinde yollara çıkacak sürücülerin önce gidecekleri yerin hava durumunu ve varsa yol çalışmalarının türü hakkında bilgi alarak önlem almaları gerektiğini kaydetti.
Akçay'ın trafik kazalarının en aza indirilmesi için sürücülere yaptığı öneriler şöyle:
''-Yola sabah
erken saatlerde çıkmayı
tercih edin. Yola çıkmadan bir gün önce dahi
alkol tüketilmemeli, erken uyunmalıdır. Yolculuk sırasında uyku getirebilecek ilaçlardan da uzak durulmalıdır.
-Mola yerlerini yola çıkmadan belirlemeli, 150 kilometre mesafede ya da 2 saatte bir 15 dakika mola vermeli.
-Ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Çünkü bu tür yiyecekler uykunuzun gelmesini sağlayabilir.
-Kalın ve fazla giysilerin yerine hafif ve rahat kıyafetler tercih edilmeli.
-Pedalları rahatça hissedebileceğiniz, hassasiyeti yüksek ince tabanlı ayakkabıları tercih edin.
-Sürekli klima açık şekilde gitmeyin. Sık sık camı açarak
araç içini havalandırmayı
ihmal etmeyin.
TIR, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda
lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.
-Yol boyunca farlarınızı açık tutun.
-Yağmurlu bölgelerde suda kızaklama (Aquaplanning: Su birikintisinden dolayı lastiklerin zeminle bağlantısının kısmi veya tamamen kaybolması) ihtimalini gözönüne alarak, hızınızı düşürerek ve takip mesafesini artırarak önlemlerinizi alınız.
-Her yıl yüzlerce kazanın gerçekleştiği
Bolu Dağı kesimi gibi yoğun sis alan bölgelerde, hızınızı azaltın, yol kenarlarındaki parlayan
tabelaları takip ederek yolu okumaya özen gösterin. Fakat kesinlikle yoğun siste öndeki aracı takip etmeyin. Bu tür durumlarda öndeki aracın yaptığı hatanın bedelini birlikte ödersiniz.
-Aracınızın klasik bakımlarının yapılmış olmasına özen gösterin.
Klima, havalandırma sistemlerinin çalıştığından emin olun. Eskimiş silecek lastiklerinizi değiştirin.
-Lastiklerinizin hava basınçlarının ayarlı, diş derinliklerinin yeterli olduğundan emin olun.
-Kış lastiklerini tercih eden sürücüler, özellikle
fren mesafesi ve hakimiyet konularında oldukça avantajlı olacaklardır. Çünkü 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastikleri tutunma kaybı yaşatmaya başlar.
-Kış lastikleri sadece çekiş tekerlerine değil, dört tekere takılmalıdır. Lastik havaları hiçbir hava koşulunda indirilmemelidir. Araç üreticisinin verdiği değerler sadık kalınmalıdır.''
EN TEMEL TRAFİK KURALLARI BİLİNMİYOR
Onur Akçay, bayramlarda yapılan kazaların en önemli nedenlerini ortaya koymak için 10 bin kişi üzerinden yaptıkları çalışmaya göre, sürücülerin yüzde 86'sının trafik işaretlerini, yüzde 61'inin hız limitlerini, yüzde 88'inin de geçiş üstünlüğü kuralını bilmediği veya uygulamadıklarının ortaya çıktığını söyledi.
Akçay, yine sürücülerin yüzde 76'sının sollama prensiplerini bilmediği veya umursamadığını, bu nedenle yapılan hatalı sollamalar sonucu binlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, çalışmaya katılanların yüzde 72'sinin takip mesafesini tam olarak bilmediklerini, kurala uyan sürücülerin oranının ise yüzde 9 olduğunu kaydetti.
Onur Akçay, sürücülerin yüzde 86'sının fren mesafesi konusunda tamamen bilgisiz olduğunu, yüzde 54'ünün direksiyon başında telefonla konuştuğunu, yüzde 38'inin ise mesajlaştığını ifade etti.
Akçay, farklı meslek gruplarından, farklı mevki ve sosyal gruplara ait yaklaşık 10 bin eğitime gelen
aday üzerinden elde ettikleri sonuçlara göre, özellikle trafik levha ve kuralları konusunda eksikliğin çok fazla olduğunu, çok temel kural ve levhalarda dahi yüksek öğrenimini tamamlamış birçok adayın bilgisiz durumda olduğunu söyledi.
Bayram yolculuklarında kazaların en büyük nedenlerinden birinin de acele etmeye bağlı olarak yapılan hatalı sollamalar olduğuna dikkati çeken Akçay, özellikle gidiş–geliş olarak düzenlenmiş tek şeritli yollarda sürücülerin tabela ve çizgilere uymayarak kazalara sebebiyet verdiklerini ifade etti.
Diğer önemli bir kaza sebebinin ise sürüş esnasında telefonla konuşmak olduğunu belirten Akçay, ''Bazı sürücülerimiz
kulaklıkla konuşmanın güvenli olduğunu sanıyor. Fakat önemli olan telefonu elinize alarak konuşmak değildir, önemli olan beynin başka yere odaklanmasıdır. Bu nedenle ister elinizde, ister kulaklık yardımıyla telefonla konuşmak tehlikeli ve ölümcül hatalara neden olabilir'' dedi.