HSYK'dan dikkat çeken atamalar

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi tarafından yayımlanan müstemir yetki kararnamesinde yargıdaki iş bölümü baştan aşağı değiştirildi.

HSYK'dan dikkat çeken atamalar

Hükümetin istediği doğrultuda karar vermeyen hâkimler pasif görevlere atanırken, yerlerine yeni hâkimler atandı. İktidara yakın medya tarafından hedef gösterilen hâkimler pasif görevlere getirildi. Polislerin yargılanacağı ağır ceza mahkemeleri iktidara uygun bir şekilde dizayn edildi. Kararnamenin hazırlanmasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in etkili olduğu iddia edildi. Kararnamede 12 Ekim HSYK seçimlerini kazanan Yargıda Birlik Platformu’na yakın isimler terfi ettirildi. Sadece 4 aydır fiili hâkimlik yapan isimler ise ağır ceza mahkemesi üyeliğine getirildi, uzman hâkimler görevlerinden alındı. Ayrıca birçok hâkim uzmanı olmadığı alana atandı; aile hâkimi icra mahkemesine, vergi hâkimi idare mahkemesine, ceza hâkimi iş mahkemesine atandı.

YÜRÜTMEYİ DURDURAN, PASİF GÖREVE

Atatürk Orman Çiftliği, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, özelleştirmeler gibi konularda iktidar aleyhine yürütmeyi durdurma ve iptal kararları veren idare mahkemeleri dağıtıldı. İktidarın hukuksuz uygulamaları aleyhinde kararlarıyla dikkat çeken Ankara 5, 7 ve 8. idare mahkemelerinde görev yapan üyeler, vergi mahkemesi hâkimi yapıldı. HSYK’da daire başkanlığı yapan hâkimler pasif görevlere kaydırıldı. HSYK eski 1. Daire Başkanı İbrahim Okur İstanbul Anadolu İş Mahkemesi Hakimliği’nde, HSYK eski 2. Daire Başkanı Nesibe Özer Çocuk Mahkemesi’nde, HSYK eski üyeleri Ahmet Kaya Tüketici Hakimliği’nde, Teoman Gökçe ise İcra Hakimliği’nde görevlendirildi. Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Hakkı Eröz ise asliye ceza hâkimi yapıldı.

DİNK DAVASI HAKİMİ GÖREVDEN ALINDI

Hrant Dink cinayeti davasına bakan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tevfik Güngören, bu görevden alınarak, yerine İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nden ayrılan Ahmet Tokat getirildi. Hükümetin koruma altına aldığı Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’i Dink davasında mahkemenin ifadeye çağıracağı bilgisi ve onun ekibinden Ercan Demir’in tutuklanması sonrası bu kararın alınması dikkat çekti. İstanbul’daki ağır ceza mahkemelerinde birçok üye pasif görevlere getirilip yerlerine yeni hâkimler atandı. Ekim ayında göreve başlayan 4 aylık hâkimler Yasemin Yuntar ve İlhan Soylu ağır ceza mahkemesi üyesi yapıldı.

BÖCEK DAVASINA YENİ BAŞKAN

Ankara’da da ağır ceza hâkimlerine operasyon yapıldı. Böcek davasına bakan 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığına 9. Asliye Ceza Hakimi Namık Özdemir getirildi. Böcek davasında iddianamenin kabul edilmemesi yönünde hukuk dersi niteliğinde muhalefet şerhi yazan Üye Hakim Zeka Kayalı, asliye ceza mahkemesinde görevlendirildi. Ankara’daki böcek ve eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da aralarında bulunduğu 18 polisin yargılandığı algı davasına bakan mahkemenin başkanı da değişti. Bu davada, polislerin tamamı tutuksuz yargılanıyordu. Davaya bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na, 2. ACM Başkanı Hüseyin Karamanoğlu getirildi. Aynı mahkemedeki üyeler de pasif görevlere atandı.

MİT TIR’LARI DAVASINA MÜDAHALE

Adana MİT TIR’ları davasında iktidarın istediği yönde kararlar vermeyen mahkemeye de operasyon yapıldı. Davaya bakan 7. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden Saniye Yalçın, sulh hukuk mahkemesine, Fetiye Hakgeçirmez Çolak asliye ceza mahkemesine atandı. Adana’da çok sayıda ağır ceza hâkimi pasif görevlere atanırken, yerlerine 4 ay önce göreve başlayan ve kürsü tecrübesi çok az olan hâkimler görevlendirildi. Adana’da da ekim ve aralık aylarında yapılan ad çekme törenlerinde hâkimliğe başlayan 10 hâkim ağır ceza mahkemesi üyesi yapıldı.

POLİSLERİ HULUSİ PUR MU YARGILAYACAK?

Polislere ve özgür basına yönelik kumpas proje olarak kurulan sulh ceza hâkimliklerinin sayısı artırıldı. Çağlayan Adliyesi’nde bulunan 6 sulh hâkiminin sayısı 10’a çıkarıldı. 17 Aralık soruşturması ile polise yönelik algı operasyonlarında iktidarın istediği yönde kararlar veren Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur 17. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı oldu. Adliye koridorlarında konuşulan iddialara göre, algı operasyonuyla delilsiz bir şekilde tutuklu bulunan polislerin yargılamaları Hulusi Pur’un başkanlığına görevlendirildiği 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

ERGENEKON DAVASINA ERKEN MÜDAHALE

Şike davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Tamirci, ilginç bir şekilde 4. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına kaydırıldı. Ağır ceza başkanları arasında nadir görülen yer değiştirme işleminin hangi sebeple yapıldığı bilinmiyor. Ancak Ergenekon davasının Yargıtay’dan dönmesi durumunda dosyaya bu mahkeme bakacak. Tamirci’nin bu mahkemeye özel olarak getirildiği, adliye koridorlarında konuşuluyor. Diğer yandan HSYK seçimlerinde hükümetin destek verdiği Yargıda Birlik Platformu adına çalışan isimler terfi ettirildi.

<< Önceki Haber HSYK'dan dikkat çeken atamalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER