Hain saldırı önlenemez miydi?

"Sınır karakollarında güvenlik zaafı mı var" sorusu gündemdeki sıcak yerini koruyor. Peki dünyadaki savunma örnekleri nasıl?

Hain saldırı önlenemez miydi?

17 askerimizi şehit verdiğimiz Aktütün karakolu saldırısı sonrası, kamuoyu "saldırıdaki can kayıpları önlenebilir miydi, dünyada bu tip saldırılara karşı nasıl önlem alınıyor, neler yapılıyor" konularını tartışıyor. Türkiye'nin bölücü terör saldırılarında verdiği can kaybının Irak'ta bu yıl Amerikan kayıplarından fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Irak ve Afganistan örnekleri daha çok inceleniyor. 1992 yılından beri 5 kez saldırıya uğrayan, 46 şehit verilen Aktütün Karakoluna, 17 askerimizin şehit olduğu son saldırıdan sadece 4 ay önce de bir saldırı yapılmıştı. Kamuoyunun gözünden kaçmayan bu durum, acaba sınır karakollarında güvenlik zaafı mı var sorusunu gündeme getirdi. Kamuoyu dünyada bu tip saldırılara karşı nasıl önlem alındığını incelemeye başladı. Terörle mücadelede örnek ülkelerden biri Amerika. Washington Post Gazetesi'nin değerlendirmesine göre "Türkiye'nin bu yıl PKK saldırılarında verdiği asker kaybı, komşu Irak'taki Amerikan askerlerinin kaybından fazla" peki Amerika Afganistan ve Irak'ta terör saldırılarına karşı nasıl önlem alıyor?

HABERİN FOTOĞRAFLARI

Zaman gazetesi yazarı Fikret Ertan'ın dikkat çektiği bir noktaya göre Amerikalılar öncelikle güvenlik zaafiyeti olan karakollarda hiç ısrar etmiyor. Afganistan’da 9 askerini karakola yapılan saldırıda kaybeden Amerikan ordusu, ilk iş olarak güçlü bir hava saldırısı ile pusuya hemen karşılık verdi ve daha fazla can kaybını önledi. İkinci olarak da Aktütün karakolunun bulunduğu yerle benzer coğrafi yapıdaki bölgenin Karakol kurarak savunulamayacağına karar verdi ve karakolu boşalttı. Zaten boşaltılan karakola Talibanın yerleşmesi de düşünülemezdi çünkü tespit edildikleri anda hava saldırı ile imha edilirdi. Uzmanlara göre Amerikan ordusunun en büyük avantajlarından biri cephedeki komutanların durumdan vazife çıkartarak inisiyatif geliştirebilmeleri. Irak'ta RPG türü roketatar saldırılarına maruz kalan Amerikan zırhpersonel taşıyıcı araçları için geliştirilen ilk çözüm Askeri tamir bakım atölyelerinde zırhlı araçların etrafına çelik bir kafes eklemek oldu. Böylece atılan roketler gövdeye temas etmeden patlıyor ve etkisi çok azalıyordu. Personel taşıma işinin bel kemiğini oluşturan Hummer araçları bombalı saldırılarda hedef olmaya başlayınca da ilk iş olarak araçların zeminine kum torbaları yerleştirerek, aracın dışına çelik zırh kaynaklayarak mayınlara karşı dayanıklılıklarının arttırılması oldu. Pentagon ise hemen mayına ve pusuya karşı dayanıklı araçlar tedariği yoluna gitti. Irak'ın yakıcı çöl sıcağına rağmen Amerikan askerleri ve diğer orduların sürekli kurşun geçirmez yelek giydiği ve miğfer taktığı da dikkatlerden kaçmıyor. Kurşun geçirmez yelekler piyade tüfekleri ve şarapnellerin etkisi ile ölümleri bariz bir seviyede azaltıyor. Aktütün karakolunun ileri gözetleme timine yapılan saldırıda da can kayıplarına en çok el bombası ve roketatarların etrafa saçtığı şarapnellerin sebep olduğu Genelkurmay tarafından açıklanmıştı. Karakollarımızın etrafında Baykar makina yapımı, yerli malı insansız hava raçları uçurma fikri de tartışılabilir. Heron tipi İsrail insansız hava araçları ile menzil ve havada kalma süresi olarak kıyaslanamaz ancak, karakollar etrafında 5-10 kilometrekarelik alanda iyi bir hedef tespit ve gözetleme işleme yapılabilir. Hatta bu İHA'lar patlayıcı yüklenerek kamikaze uçuşu bile yaptırabilir.. Vesaire vesaire. İşin özü tercüme NATO kitaplarındaki askerlik sanatınına yeni şeyler ekleme zamanı geldi de geçiyor bile. Önder Arıkan SAMANYOLU HABER
<< Önceki Haber Hain saldırı önlenemez miydi? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER