Hocaefendi ile röportaj yapan muhabiri şaşırtan konu!

Fethullah Gülen Hocaefendi ile 16 yıl aradan sonra ilk televizyon röportajını yapan BBC, kıdemli muhabirleri Tim Franks’in mülakat sırasındaki izlenimlerini yayınladı.

Hocaefendi ile röportaj yapan muhabiri şaşırtan konu!

BBC muhabiri Tim Franks, Hocaefendi’nin sağlık durumu ve yaşadığı mütevazı odanın mülakat sırasında en çok dikkatini çeken şeyler olduğunu belirtti. Franks, odayı şu şekilde tasvir etti: “Sayın Gülen haricindeki 12 kişi özel alanında sıkıştık; Türkiye’den getirilen kum koleksiyonuna, koyu renk kitap raflarına, bir ucunda kahverengi hafif bir yastığı olan düşük tek kişilik yatağına, namazlık seccadesine ve büyük boydaki Kur’an’a bakmak için...”

“Güçlü ama inzivaya çekilmiş Türk din adamı” başlıklı izlenim yazısında İngiliz gazeteci, Fethullah Gülen, Türkiye’nin ikinci en güçlü adamı olarak adlandırıldı. Ama aynı zamanda kendi kendini sürgün ettiği ABD’de inzivaya çekilmiş birisi.” yorumunda bulundu. Franks, Gülen’in sağlık durumu ve yaşadığı mütevazı odanın mülakatta en çok dikkatini çeken şeyler olduğunu belirtti.

Röportaj sırasında mülakatın içeriğiyle ilgisi olmayan iki şeyin öne çıktığını belirten BBC muhabiri, bu iki olayı şöyle anlattı: “İlk olay mülakat başlamadan hemen önce yaşandı. Gülen, halsiz bir şekilde kolunu koltuğun üzerine koydu ve hemen doktoru tansiyonuna bakıp cebinden çıkartdığı hapı çiğnemesi için Gülen’e verdi. Bu kontroller mülakat boyunca devam etti. Dikkat çekmek istediğim ikinci olay ise yapılan tercüme sebebiyle uzayan mülakat sonrası Gülen ayağa kalktığında arkasına doğru düşmeye başladı ve odada bulunanlar hemen omuzlarından tutarak Gülen’i doğrulttular.”

İngiliz gazeteci, mülakat boyunca da Gülen’in rahatsızlık görünümü içinde olduğunu, verdiği uzun cevapların tercümesini beklerken gözlerini kapattığını, bakışlarının uykulu değil ızdırap içinde olduğunu, Başbakan Erdoğan ile yaşadığı sorunu “doğrudan fazla körüklememeyi” tercih ettiğini ifade etti.

Fethullah Gülen, Türkiye’nin en güçlü ikinci adamı olabilir. Ancak fiziksel yeterliliği azalmış gibi görünüyor.” ifadelerini kullanan Franks, Hocaefendi’nin bir dizi kronik rahatsızlığının olduğunu ve son olarak da solunum ile ilgili bir rahatsızlık geçirdiğinin kendilerine anlatıldığını aktardı. Bu sebeplerden dolayı röportajın iptal edilme noktasına geldiği ancak danışmanlarının mülakat için ikna ettiğini kaydetti. Franks yazısında, “Peki o zaman neden Sayın Gülen sonunda BBC ile buluşmayı kabul etti?” sorusuna da Gülen’in danışmanlarına dayanarak, “Bazı yanlış anlamaları gidermek amacıyla.” cevabını verdi.

Gülen’in Pensilvanya’da yaşadığı yerleşke içindeki özel odasını da gezen Tim Franks, “Rezidansın büyüklüğü göz önünde tutulursa, Gülen’in küçücük odası sürpriz oluşturuyor. Sayın Gülen, fotoğraflarda sık sık gösterilen büyük binada değil, yanındaki daha küçük binada yaşıyor.” diye yazdı. Odasındaki tek kişilik yatağına ve çalışma odasındaki Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen kum koleksiyonunu fotoğraflar eşliğinde okuyucularıyla paylaşan Franks, odayı şu şekilde tasvir etti: “Sayın Gülen haricindeki 12 kişi özel alanında sıkıştık; Türkiye’den getirilen kum koleksiyonuna, koyu renk kitap raflarına, bir ucunda kahverengi hafif bir yastığı olan düşük tek kişilik yatağına, namazlık seccadesine ve büyük boydaki Kur’an’a bakmak için...”


Gülen mülakatı, BBC World haber bültenlerinin yanı sıra başta Türkçe, Farsça, Arapça, Urduca olmak üzere İngiliz yayın kuruluşunun 28 farklı dilden oluşan yabancı diller servisinde TV, radyo ve web sitelerinde servis edildi.



<< Önceki Haber Hocaefendi ile röportaj yapan muhabiri şaşırtan konu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER