IŞİD savunma hattını deldi, şehrin içlerine doğru ilerliyor

IŞİD ve YPG güçleri arasında Kobani ve çevresinde devam eden çatışmalarda IŞİD militanlarının savunma hattını deldiği ve şehrin içlerine doğru ilerlemeye başladıkları bildirildi.

IŞİD savunma hattını deldi, şehrin içlerine doğru ilerliyor

ABD ve Körfez ülkeleri Kobani çevresinde hava harekatı başlattı. Şehirden iki binden fazla kişi tahliye edildi. Kobani’de PYD güçleri ve terör örgütü IŞİD militanları arasında yaklaşık 3 haftadır devam eden çatışmalar Pazartesi akşamından itibaren sokak savaşına dönüştü. Teröristler şehrin içlerine doğru ilerlemeye başlarken, kenar mahallelerde ise IŞİD bayrakları yükseliyor. Şehri savunan Kürt güçlerinin lideri İsmet Şekh yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının Kobani’nin doğu kanadına sadece 300 metre uzaklıkta olduğunu dile getirmişti. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütüne bağlı Yerel Koordinasyon Komitesi görevlileri, Kobani’yi savunan Kürt güçlerinin ön hatlarının saf dışı kaldığını, IŞİD’e bağlı teröristlerin şehrin içine ilerlemeye başladığını söyledi.

ABD ve Körfez ülkelerinin Kobani kuşatmasını kırmak için başlattıkları hava saldırıları, IŞİD’in şehrin içlerine doğru ilerleyişini durduramadı. Son çatışmalarla Kobani’den kaçmak zorunda kalan bir grup Suriyeli Kürt ise sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı. Sığınmacılara ambulanslar ile müdahale edildi.

Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin çevirmenlerinden Perver Ali Muhammet Reuters’a yaptığı açıklamada, sokaktaki çatışma seslerini duyduğunu, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan iki binden fazla kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Son günlerde Türkiye’den görülebilen şiddetli çatışmaların yaşandığı bölge ise IŞİD’in kontrolüne geçti ve teröristler 4 katlı bir evin üzerine IŞİD bayrağı astı.

KRİTİK İKİ TEPE IŞİD’E GEÇTİ

IŞİD, PYD ile sokak çatışmasına girdiği Kobani’ye aralıksız olarak tank ve havan topu yağdırıyor. Dünkü çatışmalar sırasında IŞİD’in kent merkezine hakim kritik iki tepe Ayn Muntezile ile Kaniyekurda (Miştenur) tepelerini ele geçirdiği bildirildi. Örgüt militanları şehrinde doğusunda dört katlı bir evin çatısına bayraklarını dikti. Bu iki stratejik tepenin de düşmesiyle IŞİD’in zorlanmadan şehir merkezine inebileceği ifade ediliyor.

NATO’DAN DESTEK SÖZÜ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  Suriye’de devam eden çatışmalar sonucu saldırıya uğraması halinde İttifak’ın Türkiye’nin yanında olacağını söyledi. Stoltenberg, Polonya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “NATO’nun ana sorumluluğu tüm ittifak ülkelerini korumaktır. Türkiye bir NATO müttefikidir ve başlıca sorumluluğumuz Türkiye’nin toprak bütünlüğünü ve sınırlarını korumaktır… Türkiye, Suriye’deki şiddet olaylarının bir sonucu olarak herhangi bir saldırıya uğrarsa NATO’nun yanında olacağını bilmelidir.” dedi.
<< Önceki Haber IŞİD savunma hattını deldi, şehrin içlerine doğru... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER