İmralı'da neler konuşuldu?

4 aşamalı plana göre öncelikle, kaçırılan kamu görevlileri serbest bırakılacak. Nihai çözüm için elden tetiklerin çekilme tarihi ise 21 Mart'taki Nevruz olarak belirlendi.

İmralı'da neler konuşuldu?

Terörist başı ile 2'inci BDP heyetinin görüşmesi geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşti. Görüşmede Öcalan BDP heyetine 3 mektuptan söz etti. Mektupların muhatapları ise BDP, Kandil ve Türkiye kamuoyu. İçeriklerinin değiştirilmesi ihtimaline karşı mektupları MİT'in muhataplarına ulaştıracağı belirtiliyor. 

Diğer yandan görüşmede tutulan 21 sayfalık not Kandil'deki örgüt yöneticilerine BDP aracılığıyla götürüldü. Öcalan'ın 61 sayfalık orijinal çözüm planı ise iddiaya göre MİT aracılığı ile Kandil'e ulaştırıldı. 

Detayları ortaya çıkmaya başlayan plan 4 ana aşamadan oluşuyor. İlk aşamada terör örgütünün elinde rehin tutulan kamu görevlileri serbest bırakılacak. Örgütün 4. yargı paketi görüşmelerinden sonra 18 aydır esir tuttuğu kamu görevlilerini bir jest olarak bırakması bekleniyor. 

İkinci aşamada ellerin tetikten çekilmesi var. Bu aşama için ise 21 Mart, yani Nevruz Bayramı seçildi. Örgüt bahar ayına kadar silahlı eylemlerden vazgeçecek. Bu süreçten kamuoyu desteği sağlanmaya çalışılacak. Ayrıca hükümetten de resmi olmasa bile fiili ateşkes çağrısı beklenecek. 

Üçüncü aşamada örgütün geri çekilmesi planlanıyor. Baharda karların erimesi ve yurt dışına çıkış yollarının açılmasının ardından örgüt üyelerinin yurt dışına çıkması öngörülüyor. Başbakan Sayın Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda örgüt üyelerinin yurt dışına çıkmaları durumunda operasyon düzenlenmeyeceğini belirtmişti. 

Diğer yandan bir iddiaya göre örgüt üyelerine kırsal alanda askeri operasyon alanlarından uzak durmaları talimatı verildi. Nevruz sonrasındaki geri çekilme planı için ise Hakurk ve Haftanin koridorları kullanılacak. Bu bölgede güvenlik için ve muhtemel sabotajlara karşı Barzani kontrolünde bir merkez oluşturulacak.

Son aşama ise silah bırakma müzakerelerinin başlaması. Nihai çözüm için son adım olarak örgütün silahları tamamen bırakması ve yıllardır durmayan kanın durması planlanıyor. 

İddiaya göre terörist başı, BDP heyetiyle görüşmelerinde yeni Anayasa'ya büyük önem verdiğine vurgu yaptı. Öcalan, yeni Anayasa'nın toplumun her kesimini kucaklayıcı nitelikte olmasını istedi. Darbelerin Türkiye'ye büyük zarar verdiğini belirten Öcalan, darbeleri önleyici ve demokrasiyi güçlendirici düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan'ın bütün halkların eşit, özgür yaşaması için bir taslak metin hazırlığı içerisinde olduğunu, yapılacak tartışmalardan sonra 2-3 hafta içerisinde sürecin netleşeceğini söylediğini açıkladı...

<< Önceki Haber İmralı'da neler konuşuldu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER