İran'da sahabelere lanet okudukları doğru mu?

İran'daki Şia inancıyla ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut'tan çok önemli tespitler.

İran'da sahabelere lanet okudukları doğru mu?

İran ve Şia inancı son dönemde Türkiye'de sıklıkla gündeme geliyor... Türkiye genelinde gerçekleşen Gezi Parkı olaylarında provokasyona karıştığı öne sürülen İranlılar'dan söz ediliyor. Bu olaydan hemen önce de Doğu Anadolu'da İran adına casusluk yaptığı iddia edilen çok sayıda İranlı kişi yakalanmıştı. Samanyolu Haber TV'de yayınlanan Haber Özel'de bu hafta İran mercek altına alındı.

Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut, İran'da bulunan Şii inancı İslam dünyasının yüzde 10'unu oluşturduğunu ve yayılmasının ise Fars kültürünün işin içine katılmasıyla olduğunu söyledi. İran'daki Şii inancının sahabelerin hadislerini kabul etmediğini, sadece Hz. Ali'nin yanında yer aldığını düşündüğü kimselerden gelen hadislerin kabul edildiğini belirten Bulut, bu nedenle hadis verenlerin sayısının sınırlı olduğunu ifade etti.

Sahabelerin hadislerine de inanmazlar

Bulut 'Şii inancına göre Hz. Ali'ye halifelik vahiy yoluyla verilmiştir. Bu nedenle seçimle gelen diğer halifeleri kabul etmezler. Böyle bir şeyi yapanları da zalim olarak görürler. Bu düşünce olduğu için sahabelerin hadislerine de inanmazlar. Çünkü onları Hz. Ali'nin karşısında olmakla suçlarlar' derken  Fars kültüründe Hz Ömer'e ciddi bir nefret olduğunu söyleyerek, tarihi süreçte her cuma Hz Ömer'e, Hz Osman'a ve Hz Ebubekir'e açıktan açıktan lanet okumanın olduğunu belirtti.

Takiyyeyi terk etmek namazı terk etmektir

Takiyye'nin bildiğimiz manada uygun görüldüğünü ifade eden Bulut, ''Şii inancına sahip bir kimse takiyyeyi kendine din edinmiştir. Takiyye normalde düşmana ve kafire karşı yapılır. İran'daki Şii inancına göre ise takiyyeyi terk etmek namazı terk etmek gibidir. Takiyyeyi terk eden Şii olamaz. Böyle bir düşünce hakimdir.'

Mut'a nikahı konusu

Vaktiyle Sultan 2. Abdulhamit'in Şii'liğin neden yayıldığı konusuna kafa yorduğunu ifade eden Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut, kendisine hazırlatılan raporlara dayanarak Sultan'ın, ''yayılmanın en büyük sebebi olarak mut'a nikahını gördüğünü'' ifade ettiğini belirtti.

SAMANYOLU HABER
<< Önceki Haber İran'da sahabelere lanet okudukları doğru mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER