İşte milli piyade tüfeğinin görüntüsü

Teknik özellikleri ve görüntüsü uzun süredir saklanan milli piyade tüfeği nihayet ortaya çıktı.

İşte milli piyade tüfeğinin görüntüsü

2011’de üretime başlanan, 2012’de TSK tarafından kullanılmaya başlanacağı açıklanan ‘Mehmetçik-1’ adlı piyade tüfeğinin, 7-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek IDEF’13 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenmesinin gündemde olduğu dile getirildi. Zaman'ın haberine göre, bu konuda son kararı Savunma Sanayii Müsteşarlığı verecek. Daha önce tüfeğin, Alman malı HK-416’ya benzediği ve Alman Heckler & Koch firmasının konuya müdahil olarak bu konuda lisans alınması zorunluluğunu dile getirdiği iddia edilmişti. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar bu iddiaları yalanlamıştı.




Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında 22 Ocak 2009’da 7,62 milimetre çapında milli modern piyade tüfeği yapmak üzere sözleşme imzalanmıştı. Proje ile ülke sanayicisi ve üniversitelerin gücünün de bir araya getirilmesi hedeflenmişti. Bu amaçla Sarsılmaz Silah Sanayi firması da dahil olmak üzere bu alanda faaliyet gösteren bütün firma, kurum ve kuruluşların tesis, altyapı, teçhizat, makine, Ar-Ge, bilgi birikimi ve benzeri yetenekleri değerlendirmeye tabi tutulmuş ve sonuçta Kalekalıp firması MKEK’in alt yüklenicisi olarak belirlenmişti. Ayrıca bazı KOBİ ve üniversitelerin de proje kapsamında bir araya getirilmesi sağlanmıştı.


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) istekleri esas alınarak dünyada mevcut son nesil piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini tek bir tüfekte toplayan, tasarımdan itibaren tamamen özgün üç ayrı prototip 14 ay içinde MKEK kurumu Kırıkkale Silah Fabrikası’nda üretildi. 2010 yılı Mayıs-Haziran aylarında ilgili kurumlardan uzman personelin de katılımıyla yapılan test ve atışları başarıyla tamamlanarak seçilen prototip için kalifikasyon safhasına başlandı. Eylül 2011’e kadar da seri üretime hazır hale getirilmesi planlanmıştı. TSK tarafından kullanılan G3’lerin yerini alması planlanan modern piyade tüfeğinin, dünyada kullanılan üçüncü jenerasyon piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini taşıması amaçlanıyor. Tüfeğin üzerine gece görüş dürbünü, ışıldak, lazer, bomba atar gibi aksesuarlar takılabilmesi hedefleniyor. Namlu ömrü minimum 10 bin atım olarak tasarlanacak tüfek, tek ve seri atışlar yapabilecek.

KAFALAR KARIŞMIŞTI

3 Temmuz 2011’de üretime başlandığı, 2012 yılı başlarında ise Mehmetçik tarafından kullanılmaya başlanacağı açıklanan ancak bu gerçekleşmediği için akıllarda soru işaretleri oluşturan tüfeğin, 7-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlecek IDEF’13 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenmesi gündemde. Bu konuda son kararı ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı verecek.

<< Önceki Haber İşte milli piyade tüfeğinin görüntüsü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER