MGK'dan çağrı: Bir an evvel harekete geçin

MGK bildirisinde, Suriye'deki kimyasal silah saldırısı ile Mısır'daki barışçıl gösterilere müdahaleler kınanarak BMGK ve uluslararası topluma harekete geçmesi için çağrıda bulunuldu.

Kimyasal silahlarla küçük çocukları böyle öldürdüler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanan Millî Güvenlik Kurulu (MGK) Ağustos ayı olağan toplantısı sona erdi. Toplantıda; Suriye, Mısır, Irak, Filistin başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler masaya yatırıldı. Saat 14.30'da başlayan toplantı 19.00 sıralarında sona erdi.

Toplantının sonucuna ilişkin yapılan açıklamada, "Halklarımızın huzur ve güvenliğini ilgilendiren iç ve dış güvenlik konuları ayrıntılı olarak görüşülmüş. Bu kapsamda alınmış olan ve ilave olarak alınması gereken tedbirler değerlendirilmiştir. Ayrıca, güney sınırımızda güvenlik sorunları ve huzursuzluklara neden olan kaçakçılık faaliyetleri ve bu konuda alınan önlemler gözden geçirilmiştir." denildi.

SURİYE KONUSU
Ayrıca Suriye rejim güçlerince bu sabah Şam'ın çeşitli semtlerinde kimyasal silah kullanılmak suretiyle yapıldığı değerlendirilen saldırılarda yüzlerce masum sivilin katledilmesi şiddetle kınandı.

Açıklamada, rejimin kendi halkına karşı her türlü hukuki ve insani değerleri hiçe sayarak uygulamakta olduğu şiddet karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere, uluslararası toplumun bir an evvel harekete geçmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı.

Öte yandan toplantıda; ülkede devam eden çatışma ortamının bölgesel güvenlik açısından yarattığı tehditler kapsamlı bir şekilde incelendiği, bu çerçevede Türkiye'deki barınma merkezlerinde ve yerleşim yerlerinde bulunan ve sayıları 400 bini aşan Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmaların yanı sıra güvenliğin sağlanmasına yönelik tedbirler görüşüldü. 

MISIR'DAKİ CAN KAYIPLARINA NEDEN OLAN MÜDAHALELER KINANDI
MKG toplantısında Mısır'da 3 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen askeri darbe ve sonrasındaki gelişmeler ele alınarak, barışçı gösterilere karşı yapılan ve can kayıplarına neden olan müdahaleler kınandı.

Ülkede biran önce barış ve huzur ortamının sağlanması ve kesintiye uğratılan demokratik sisteme dönüş için çağrıda bulunulan açıklamada, yaşanan sorunların bölgemizde muhtemelen olumsuz etkilerinden duyulan derin üzüntü ve kaygı ifade edildi.

"IRAK'TA SORUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI BÖLGENİN İSTİKRARINA KATKI SAĞLAR"
Irak'ta artış eğilimi gösteren şiddet ve terör eylemlerinden duyulan endişenin de dile getirildiği toplantıda, mevcut sıkıntıların demokratik ve anayasal çerçevede çözüme kavuşturulmasının sadece Irak'ın değil, bölgenin huzur ve istikrarına da katkı sağlayacağına dikkat çekildi.

FİLİSTİN KONUSU 
Ortadoğu barış sürecinde doğrudan müzakerelerin zemini hazırlamaya yönelik olarak, Filistin ile İsrail arasında başlatılan görüşmeler ve barış sürecinin başarısı bakımından önem taşıyan Filistinliler arası uzlaşı çabalarındaki mevcut durum da toplantıda ele alındı.

CİHAN
<< Önceki Haber MGK'dan çağrı: Bir an evvel harekete geçin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER