'Macbeth' Kasım ayı programından çıkarıldı

“İktidar hırsı ve muktedirin zalime dönüşmesini” işliyordu; Macbeth kasım ayı programından çıkarıldı...

'Macbeth' Kasım ayı programından çıkarıldı

Dünyaca ünlü İngiliz yazar William Shakespeare’in “Macbeth” adlı oyunu, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü tarafından kasım ayı programından apar topar çıkarıldı.

“İktidar hırsını, iktidarın zalimliğe dönüşmesini” evrensel bir dille anlatan oyun, programda önce; 11, 12, 13, 14 ve 15 Kasım tarihlerinde yer aldı; daha sonra DT yönetimi biletleri önceden satışa çıkarılan oyunu programdan çekti. Genel müdürlük oyunun kaldırılma gerekçesini “görevli bir oyuncunun aniden rahatsızlanmasını” olarak gösterirken, hiçbir oyuncunun rahatsızlanmadığı ya da rapor almadığı ortaya çıktı.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Mustafa Kurt’un sansürü gerekçe göstererek istifasının ardından, kurum dışından bir atamayla göreve getirilen Nejat Birecik’in ilk icraatı Macbeth’i programdan çıkarmak oldu.

Cumhuriyet’in haberine göre, DT’nin resmi internet sitesinde izleyiciye, “Macbeth ve Lady Macbeth, iktidar basamaklarını zalim adımlarla çıktıkça bir yandan da kendi yıkımlarını hazırlamaktadırlar” sözleriyle tanıtılan oyun, DT Genel Müdürlüğü talimatıyla apar topar kasım ayı programından çıkarıldı.



Güncellenen programda Macbeth yerine “Çalıkuşu” adlı oyun gözükürken, kaldırılan eseri geçen hafta salı günü bakanlık yetkililerinin izlediği, pazar günü de yeniden CD’ye kayıt edildiği öğrenildi. Ankara Devlet Tiyatrosu geçen sezon da Macbeth’i  izleyiciyle buluşturmuş ve oyun, pek çok kez de neredeyse kapalı gişe oynanmıştı. Eserin, Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı’nı savunan Nejat Birecik’in genel müdür olmasından kısa bir süre sonra müdahaleye uğraması da dikkat çekti.



Oyuncu rahatsızlandı’ iddiası

Genel müdürlükten izleyiciye, “Oyunda görevli bir oyuncumuzun aniden rahatsızlığı nedeniyle oyun o tarihlerde iptal edilmiştir” açıklaması yapıldı. Ancak yeniden sahnelenmesine sayılı günler olan oyunda hiçbir oyuncunun rahatsızlanması ya da rapor alması gibi bir durum söz konusu değil.
CD’ye virüs bulaşmış!




Oyun geçen hafta salı, cuma ve pazar günü Büyük Tiyatro’da izleyici ile buluşmuştu. Salı günü sahnelenen oyunu bakanlık yetkililerinden oluşan bir heyetin izlediği, hatta salondan oyunu alkışlamadan çıktıkları kaydedildi. Pazar günü sahnelenen oyunu da DT yönetiminin bir kez daha CD’ye kayıt ettirdiği öğrenildi. Oysa oyun geçen sezondan bu yana en az 3 kez CD’ye aktarılmıştı. Bu durum karşısında tepki gösteren oyunculara, DT yönetiminin, “Oyunun önceki CD’lerine virüs bulaşmış” yanıtını verdiği belirtildi.



İki oyunun dekoru sorun...

Oyunun kaldırılmasında bir başka etkenin de Shakespeare’nin “Cymbeline” adlı oyununun dekorunun olduğu dile getirildi. “Cymbeline” adlı oyunun prömiyerinin 18 Kasım’da yapılacağı, oyunun provaları için Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nin uygun olduğu, her iki oyunun dekorunun büyüklüğü, ağırlığı ve dekorların kurulup kaldırılmasının zorluğu nedeniyle “Macbeth”in repertuvardan kaldırıldığı kaydedildi.



Genel müdürlükten, “Cymbeline adlı oyunun prömiyerinin 18 Kasım’da gerçekleşmesi için gerekli değişikliğin yapılması uygun görülmüştür” açıklaması yapıldı. Ancak DT yönetiminin “Cymbeline” adlı oyunun provalarını neden başka bir sahneye kaydırmadığı, özellikle “Macbeth”in sahneleneceği Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’ne koyduğu ise kurumda tartışma konusu oldu.





<< Önceki Haber 'Macbeth' Kasım ayı programından çıkarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER