Mahkemeden trafik cezalarında devrim gibi karar

Yolda hiçbir uyarı levhası yokken radara yakalandıysanız cezayı ödemek zorunda değilsiniz

Mahkemeden trafik cezalarında devrim gibi karar

2015 yılı bütçesinde trafik cezalarından 2.7 milyar TL ile rekor gelir hedefleyen devlet karayollarını radarlarla donatırken yargıdan emsal teşkil edecek bir karar geldi.

Zor durumda kalan bütçeye kaynak sağlamak için her zamanki gibi vatandaşa yüklenen hükümet, 2015 yılı için, geçtiğimiz yıla oranla neredeyse %50 artış anlamına gelen 2.7 milyarlık trafik cezası hedefi koydu. Trafik güvenliğinden ziyade bütçeye gelir sağlama hedefiyle tahsil edilen trafik cezalarının büyük bölümü yollarda gizlenmiş radarlar aracılığıyla kesilirken Silifke Sulh Ceza Hakimliği, avukat Erdi İzbulan'ın başvurusu üzerine ''radar uyarı levhaları olmadan, radar tespit cihazının yol içerisine gizlenmesi sureti ile kesilen cezaların iptaline dair'' önemli bir karara imza attı.

YOLDA RADAR VAR ANCAK UYARI YOKSA PARANIZI GERİ ALABİLİRSİNİZ

Avukat İzbulan aracıyla radara yakalandı. Kendisine trafik cezası kesildi. Ancak yola konulan radarla ilgili ne uyar levhası vardı, ne de işaret. Avukat konuyu yargıya taşıdı. Silifke Sulh Ceza hakimliği cezayı iptal etti. İptal gerekçesinde ''Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönergede; radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı hususunda yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi gerektiği kabul edilmiştir'' denildi ve bu şartın yerine getirilmediği vurgulandı.

Bir başka deyişle, ''sürücüyü açıkça uyarmaksızın yapılan denetimler yasaya aykırılık oluşturmaktadır'' dendi. Aynı şekilde radar denetimi yapılan cihazların da yolun her iki tarafından görülebilir bir şekilde yerleştirilmesinin yine yasal bir zorunluluk olduğu hatırlatıldı.

Türkiye'de özellikle radar tespit araçları ile yapılan hız kontrolleri, tespit araçları viraj ve rampa gibi yerleri kullanarak gizleniyor. Radar uyarı tabelaları ise yol üzerine konulmuyor. Tuzak anlamına gelen işte bu uygulamalar ve denetimler, asıl amacın trafik güvenliğini sağlamak değil, kamuya gelir sağlamak olduğunu düşündürüyor.

NASIL BAŞVURACAKSINIZ?

Belirttiğimiz kurallara uygun olmayan bir şekilde yapılan denetim neticesinde Trafik Cezası alan sürücünün, Trafik Para Cezasının yazıldığı yerdeki Sulh Ceza Hakimliği‘ne dilekçe ile başvurması gerekmekte. Bununla birlikte, en yakın adliyedeki Sulh Ceza Hakimliği‘ne başvurarak, başvuru dilekçesinin ilgili yere gönderilmesi de istenilebilir. 

Başvuru dilekçesine sürücü belgesi, araç ruhsatı ve Trafik Para Cezası tutanağının fotokopilerinin eklenmesinde yarar var.

Mahkemece ilgili Trafik Şubesine yazı yazılır. İlgili Trafik Birimi yasaya uygun denetim yaptığını kanıtlayamaz ise başvuru kabul edilir ve Trafik Para Cezası iptal edilir. 

Başvuru hiçbir ücrete tabi değildir.

SAMANYOLUHABER.COM



<< Önceki Haber Mahkemeden trafik cezalarında devrim gibi karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER