Mavi Marmara kararıyla ilgili gündemi sarsacak iddia

Mavi Marmara saldırısı sorumlusu İsrailli askerler hakkındaki yakalama kararının İnterpol’e gönderilmediği ortaya çıktı.

Mavi Marmara kararıyla ilgili gündemi sarsacak iddia

Belgelerin, Adalet Bakanlığı’ndan Dışişleri’ne oradan İnterpol’e gönderilmesi gerekiyor. 6 ay geçmesine rağmen mahkemenin talebi İnterpol’e bildirilmedi. İHH Başkanı Bülent Yıldırım, belgeleri Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun göndermediğini söyledi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Mavi Marmara davasında 26 Mayıs 2014’te İsrailli generaller dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında yakalama kararı çıktı. Ayrıca mahkeme sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Usul gereği belgelerin Adalet Bakanlığı’nın Dışişleri’ne oradan da İnterpol’e gönderilmesi gerekiyor. Ancak aradan 6 ay geçmesine rağmen mahkemenin talebi İnterpol’e bildirilmedi.

Bu duruma tepki gösteren İHH Başkanı Bülent Yıldırım’dan tepki geldi. Kayseri’de yaptığı bir konuşmada konuya temas eden Yıldırım, “Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a rağmen görevli bazı bürokratlar mahkemenin Türkiye’den istediği bazı belgeleri göndermediler. Bunların başında da Feridun Sinirlioğlu bulunuyor. Kendisine de bunu soracağız. ‘Bu belgeleri sen mi göndermedin yoksa başkası mı?’ diye. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın takipçisi olduğu bir davada, kendisini halktan, Cumhurbaşkanı’ndan, Başbakan’dan ve adaletten üstün gören bu bürokratlar kim ‘Bu bilgi ve belgeleri neden göndermediler?’” dedi. Mavi Marmara davalarının takipçisi olacaklarının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti: “İsrail’i ilk defa avucumuzun içine almışız. Ama siz belgeleri göndermiyorsunuz. İnşallah bunların hepsi deşifre olacak. İçeride başka Truva atları var mı?”

Kararı veren mahkeme başkanı tenzil-i rütbeye uğratıldı

Bakanlığın İnterpol’e iletmediği mahkeme kararının çıkış sürecinde ilginç gelişmeler yaşanmıştı. Mavi Marmara davasında sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılması talebi, davanın ilk gününden beri mağdur ve müştekilerin avukatları tarafından talep ediliyordu. Ancak mahkeme, sanıklar hakkında yakalama kararının çıkartılması için öncelikle adlî süreci prosedürlere uygun takip etme yolunu seçmişti. Mahkeme bütün süreçler tamamlandıktan sonra Mavi Marmara davasında İsrail’i komutanlar ve askerleri hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan bu kararı verdikten 2 hafa sonra tenzili rütbeye uğratılarak düz hâkim olarak Bakırköy Adliyesi’ne gönderilmişti. Mavi Marmara şehitlerinin yakınları ve saldırının mağdurları arasında sevinçle karşılanan bu karardan AKP hükümetinin rahatsız olduğu ileri sürülmüştü. Kararı veren mahkeme heyeti bu defa hükümetle İsrail’in arasını bozmaya çalışmakla suçlanmıştı.Zaman
<< Önceki Haber Mavi Marmara kararıyla ilgili gündemi sarsacak iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER