Muhtemel İstanbul depremiyle ilgili korkutan senaryo!

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden tam 14 yıl geçti.

Muhtemel İstanbul depremiyle ilgili korkutan senaryo!

Yaşanan acılar dün gibi hafızlarda tazeliğini korurken, bu süre zarfında alınması gereken tedbirler ve olması beklenen depremler hep konuşuldu. 

Samanyolu Haber'e konuşan YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Marmara Bölgesi'nde en kötü senaryoda depremin 7.5 büyüklüğünde olmasının beklendiğini belirten Ersoy,  "7'den büyük bir deprem, 7.4-7.5 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı 30 yıl içerisinde %65 idi. Bunun 14 yılı geçti. Yani hemen hemen yarıladık. Şu gün de olabilir. Yani böyle bir stres var Marmara Denizi içerisinde." Şeklinde konuştu.

En kötü deprem senaryosunda 50 bin - 70 bin arasında can kaybı beklendiğini belirten Ersoy, üstelik bu can kaybı senaryosunun 2009 nüfusuna göre yapıldığını, 2013 yılına kadar nüfus artığıdan daha da büyük oranda kayıpların yaşanabileceğine dikkat çekti.

MARMARA'DA TSUNAMİ OLURSA DALGA BOYU 6 METREYİ BULUR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projelerle 49 tane senaryo hazırladığını ifade eden Ersoy, Marmara'da tsunami olması durumunda en kötü senaryoya göre dalga boyunu 6 metreyi bulabileceğini söyledi. Ersoy şöyle konuştu: "Marmara Denizi içerisinde nerade deprem olursa kaç dakikada kaç metre yüksekliğindeki dalgalar nereye varır bunların senaryoları var. En kötü senaryo 6 metre ama suyun insanı öldürme derinliği 1 metre. Yani burada yanılıyoruz. 50 cm suda bile şiddetli seller görüyorsunuz. Bu normal bir dalga hareketi değil çünkü. Daha karmaşık. Daha şiddetli ve zarar verici bir dalgadan söz ediyoruz."

MUHTEMEL DEPREMDE TOPLANMA ALANI OLARAK KULLANILACAK ARAZİLERE İNŞAAT YAPILIYOR
"Bizim şöyle kötü bir alışkanlığımız var. Yapı yapmayı keşfetmeye başladık ama her gördüğümüz boş alanı da potansiyel yapı stoğu alanı olarak görmeye başladık" diyen Ersoy, boş alanların hızla yapılaştığı, bu alanlara avm yapıldığı, muhtemel deprem anında gidilecek boş alanların azaldığı iddiasını 'bu çok doğru bir saptama' diyerek onayladı. Ersoy "Hatta öyle ki 1999 depreminden sonra toplanma yerlerimiz deniz kenarlarıydı. Bu da vahim. Çünkü Marmara denizi içerisinde beklediğimiz her depremde tsunamiyi de birlikte anmak gerekir. Yani kıyılarda toplanmak son derece sakıncalı. Çünkü yine Marmara Denizi tsunami açısından da sabıkalı bir yer." Şeklinde konuştu.

SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Muhtemel İstanbul depremiyle ilgili korkutan senaryo! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER