Ortaklıkları belgelendi, Türkiye'yi çok zor durumda bırakabilir!

Atatürk Havalimanı’nda geçen yıl mühürlenen Gana’dan Dubai’ye eşya taşıyan uçakta bulunan 1,5 ton altınla ilgili yapılan müfettiş incelemesinde “Külçe altınların Gana mevzuatına uygun olmayan bir şekilde kaçak olarak yurt dışına çıkartıldığı” ortaya çıktı.

Ortaklıkları belgelendi, Türkiye'yi çok zor durumda bırakabilir!

Müfettiş raporuyla bir yıl önce ortaya çıkan ilişkiyi açıklayan CHP’li Düzgün, “Bu uluslararası bir suç, örtülemez” dedi. Söz konusu uçağın Dubai merkezli ve İran vatandaşı Babak Zanjani’ye ait firma tarafından kiralandığını belirleyen rapor, uçağın kirasının da Zanjani’nin ortağı olduğu Kont Grup Kozmetik Ltd. Şti. tarafından ödendiğini tespit etti. Babak Zanjani, İran’ın ambargo nedeniyle uluslararası dolaşıma sokamadığı paraları, “altınla” ödeme yaparak Türkiye’ye sokmakla suçlanıyor. Tacikistan ve Malezya’da da yatırımları bulunan Zanjani’nin Türkiye’deki faaliyetlerini ise Reza Zarrab aracılığı ile yönettiği iddia ediliyor.

“ALTINLAR BANA AİT” DEMİŞTİ
Taraf'ın haberine göre, geçen yıl Ocak ayında ULS havayollarına ait uçakta yakalanan 1.5 ton altının, Gana’da bulunan Omanye Gold Mining LTD. şirketi tarafından; 500 kilogramlık kısmının Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki Duru Döviz ve Kıymetli Madenler Şirketi’ne, geri kalanının ise İran’da bulunan Sorinet Holding isimli şirkete gönderileceği ifade edildi. Ancak kargonun Türkiye’ye girişi için gerekli hiçbir evrak ibraz edilemedi ve bu arada altın kasalarının içinde Beylikdüzü’nde Master Turizm isimli şirketin künye bilgilerinin yazılı olduğu gümrük yetkililerince tespit edilerek kayıt altına alındı. Bunun üzerine uçağa el konularak gümrük yetkililerince mühürlendi. Daha sonra 17 Aralık’ta yapılan operasyonda Reza Zarrab, bu kargonun kendisine ait olduğunu ancak altının ithalat vergisinden muaf olması nedeniyle gümrüğe bildirilmediğini kabul etti.

O dönemde olayın basına yansımasından sonra kulislerde konuşulan iddiaya göre; Ankara’dan bir Bakanın devreye girmesi üzerine evraklarda kargonun alıcı adresi Dubai, içeriği de doğal taş olarak değiştirildi ve uçak 18 Ocak günü hiçbir adli işlem yapılmadan Dubai’ye hareket etti. Konunun basına yansımasından sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gana’dan gelen altınların bir ay içinde soruşturulması için müfettiş görevlendirdi. Olayla ilgili soruşturmada görevlendirilen Başmüfettiş Mehmet Eryılmaz tarafından 052-6 numaralı 18 Mart 2013 tarihli soruşturma raporu, altınların gönderildiği iddia edilen Dubai devleti ile altınların yüklendiği Gana devleti arasında resmî yazışma dahi yapılmadığını ortaya çıkardı. Raporda, “Gana’da düzenlenen belgelerin gelişigüzel yazıldığı ve gerçeği yansıtmadığı sonucuna varıldığı, külçe altınların Gana’dan Gana mevzuatına uygun olmayan bir şekilde kaçak olarak (yasadışı) yurt dışına çıkarıldığı ve altınların Babak Zanjani ve şirketlerinin ilgisinin olduğu” açık bir şekilde belirtiliyor.

VARIŞ YERİ TAHRAN
Raporun değerlendirme ve sonuç bölümünde, şu ifadeler yer aldı: “Yapılan araştırmada Gana’da altın ihracının sıkı kurallara tabi olduğu görülmektedir. Altınların ihracatçısı olarak görünen Omanye Gold Mining firmasının web sayfası incelendiğinde, ticaret hacminin 1.500 kg’lık altın satışı ile karşılanmayacak kadar küçük olduğu görülmektedir. Ayrıca Gana emniyet güçleri firmanın merkezi olarak görünen adresin bir ev olduğunu tespit etmiştir. İbraz edilen faturalarda altının satış birim fiyatının 43.000 USD/kg olmasına rağmen, İstanbul borsasından alınan bilgilere göre ihraç tarihinde 22 ayar külçe altının birim fiyatı yaklaşık 50.000 USD/kg civarındadır. Külçe altınların Gana’dan Gana mevzuatına uygun olmayan bir şekilde kaçak olarak yurt dışına çıkartıldığı sonucuna varılmıştır. İran’a yönelik yaptırımlar açısından konu incelendiğinde ise; ULS havayollarına ait uçak Dubai merkezli ve İran vatandaşı Babak Zanjanı’ye ait firma tarafından kiralanmış, uçağın kirasını Zanjani’nin ortağı olduğu Kont Grup Kozmetik Ltd. Şti. ödemiştir. Uçağın ve kargonun nihai varış yerinin Tahran Havalimanı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durum Gana’dan gelen altınlarla Babak Zanjani ve şirketlerinin ilgisini açık şekilde göstermektedir.”

ULUSLARLARASI SUÇ
Orhan Düzgün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı hakkında da fezleke hazırlanması gereken iddialar bulunduğunu belirten CHP’li Orhan Düzgün, Gana’dan Dubai’ye giderken yakalanan kaçak altın yüklü uçakla ilgili işlem yapılmaması için eski ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın aracılık ettiğini öne sürdü. Düzgün, “Yazıcı, altınların kaçak yolla Türkiye’ye sokulmak istenip istenilmediğinin araştırılmasını yurtdışı ayağı da dahil soruşturulmasını istememiştir. Bu uluslararası bir suç. Hükümet bu işlerin üzerini örtmeye çalışırsa Türkiye kara para aklayan ülkeler listesine girecektir” dedi.
<< Önceki Haber Ortaklıkları belgelendi, Türkiye'yi çok zor durumda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER