Risale-i Nur'ları 'devlet tekeline sokan' madde Meclis'ten geçti

Risale'lerle ilgili alınan şok karar Meclis'te onaylandı...

Risale-i Nur'ları 'devlet tekeline sokan' madde Meclis'ten geçti

Bandrol yasağının ardından risaleleri ‘tamamen devlet kontrolüne ve tekeline alan yasa’ Meclis’ten geçti. Torba kanun tasarısında yer alan madde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TORBA KANUNA SOKUŞTURULMUŞTU

148 maddelik torba kanun tasarısının Risalelerle ilgili olan 90. maddesi, muhalefet partilerinin itirazına rağmen AKP’lilerin oylarıyla geçti. Maddeye göre Bakanlar Kurulu, ‘memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki hakları, hak sahiplerine münasip bir bedel ödeyerek koruma süresinin bitiminden önce, kamuya mal edilebilecek.’ Bu madde ile Bediüzzaman Said Nursi’nin eserlerine Bakanlar Kurulu el koyabilecek. Böylece Risale-i Nur’ları hükümet veya hükümetin uygun göreceği yayınevlerinin dışında kimse basamayacak.

MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu, bu maddenin ‘dünyada eşi benzeri olmadığını’ belirtti. Halaçoğlu, “Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde siyasal iktidar fikir ve sanat eserlerini müsadere edemez. Siz ne yaptığınızı zannediyorsunuz? Said Nursi’nin Risalelerinden dolayı bunu yaptığınızı biliyorum. Maddede ‘memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler’ deniyor. Kuran-ı Kerim’i alın onu da gasp edin o zaman! Fikir eserlerinin birileri tarafından basılmasının önüne geçilmesi matbaanın yasaklanması gibi bir şey.” ifadelerini kullandı.

BU MADDE İLE KUR’AN’I KERİM’i BİLE MÜSADERE EDEBİLİRSİNİZ

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de, 53 senedir yürürlükte bulunan maddenin hangi nedenle değiştirildiğinin belli olmadığını belirtti. Ekşi, “Tamamen keyfi bir şekilde bu madde, Bakanlar Kurulu’na yayınlanmış eserlere el koyup, tekel uygulamasını sonuçlandıracak, fikir haklarına ciddi şekilde saldırı niteliği taşıyor.” dedi. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise, “Maddeye açık açık ‘Bediüzzaman Said-i Kürdi’ye ait eserlere el koyuyoruz. Devlet dışında hiç kimse basımını gerçekleştiremez’ deseydiniz maksat hasıl olurdu. Bu madde sizi Kur’an-ı müsadere etmeye kadar götürür. Bu kadar geniş bir düzenleme yapıyorsunuz.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Risale-i Nur'ları 'devlet tekeline sokan' madde Meclis'ten... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER