Sabah Gazetesi kapatılacak mı?

Sabah gazetesinin 6 yılda 1 kuruş kar göstermediği ve devlete 1 kuruş vergi ödemediği ortaya çıktı. Peki Türk Ticaret Kanunu’na göre 6 yıldır zarar eden Sabah’ı yayınlayan şirket fesholacak mı?

Sabah Gazetesi kapatılacak mı?

Devlet bankalarından çekilen krediyle alındığı ve devlet kurumlarının ilanlarıyla beslendiği iddia edilen Sabah Gazetesi'nin, 2008’den bu yana tek kuruş kâr göstermediği ortaya çıktı. Vergi dairesine sürekli zarar bildirdiği belirtilen Sabah'ın, bu yüzden de tek kuruş vergi ödemediği anlaşıldı. Türk Ticaret Kanunu’na göre ise Sabah'ı yayınlayan şirketin kapanma ihtimali var.

ALDIKLARI KREDİLER NE OLDU?

Sözcü'nün iddiasına göre, Vakıfbank ve Halkbank’ın açtığı 750 milyon dolarlık krediyle alınan, Başbakan Erdoğan’ın damadının ağabeyi Serhat Albayrak’ın yönetimindeki Sabah Gazetesi, son 6 yılda sürekli zarar göstererek vergi ödemedi.

Sabah, Takvim, Yeni Asır ve Fotomaç gazeteleriyle Aktüel, Şamdan ve Cosmopolitan gibi dergileri yayınlayan Turkuvaz Gazete Dergi Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi, yakın zamana kadar Ahmet Çalık’ın patronu olduğu Çalık Holding’e aitti. Çalık Holding, Sabah-atv’yi 2008’in başında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan 1.1 milyar dolara satın aldı. Satış sürecinde Ahmet Çalık’a en büyük desteği, her biri 375’er milyon dolar kredi açan kamu bankaları Vakıfbank ile Halkbank verdi. Grubu satın alan Çalık Holding’in üst yöneticiliğini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak yapıyordu. Satış işleminden sonra Sabah Grubu’nun üst yöneticiliğine Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak getirildi.

Grubun sahibi olan Turkuvaz Gazete Dergi Basın Yayıncılık şirketinin sermayesi 31 Ekim 2013 tarihine kadar 50 bin liraydı. Sermaye tutarı bu tarihte yapılan artırımla 477 milyon 711 bin 581 liraya yükseltildi. Bu sermayenin yüzde 58’ini (277 milyon 72 bin 717 lirasını) Çalık Holding, yüzde 25’ini (119 milyon 427 bin 895 lirasını) Çalık Turizm Kültür İnşaat Ticaret Anonim Şirketi, yüzde 15’ini (71 milyon 656 bin 737 lirasını) Çalık Holding’e bağlı Gap Yapı İnşaat, yüzde 2’sini de (9 milyon 554 bin 232 lirasını) bizzat Ahmet Çalık karşıladı.

MARTTA PATRON DEĞİŞTİ

Çalık Holding’in, bu sermaye artırımından sonra Sabah Grubu’nun satmak istediği medya kulislerinde konuşulmaya başlandı. Çalık Holding, yerel seçimlerden yaklaşık 10 gün önce 21 Mart 2014 tarihinde, Sabah Grubu’nu, yönetim kurulu başkanlığı görevini Ömer Faruk Kalyoncu’nun üstlendiği Zirve Holding’e sattı.

ZARARI HER YIL ARTTI!

Zaman zaman medyaya gazetecilik ve herkese ahlak dersi vermeye kalkan Sabah Grubu’nun, 2008’deki satış sürecinden, son el değiştirmesine kadar geçen 6 yıllık sürede sergilediği vergi performansı ise şaşırttı.

Grup, satıldığı yıl 21.8 milyon lira zarar beyan etti. 2009’da bu rakamı 33.2 milyona, 2010’da 55.5 milyona, 2011’de 75.8 milyon liraya yükseltti. Zarar rekorunu da 115.6 milyon lirayla 2012’de kırdı. Geçen yılki zarar rakamı ise 79.1 milyon lirada kaldı. Grup 6 yılda tam 381 milyon lira zarar bildirerek, devlete bir kuruş bile vergi ödemedi. Başbakan Erdoğan’ın sevmediği, meydanlarda ismini vererek eleştirdiği şirketlere karşı vergi konusundaki hassasiyetiyle tanınan Maliye’nin, Sabah’ın bu performansı karşısında nasıl bir tavır sergilediği ise öğrenilemedi.

Türk Ticaret Kanunu üst üste zarar için emrediyor:

KENDİLİĞİNDEN SONA ERMELİ!

Sabah Grubu gibi sürekli zarar eden şirketlerle ilgili Türk Ticaret Kanunu’nda özel bir düzenleme bulunuyor. Kanunun 376’ncı maddesi, “Son yıllık bilançoya göre, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde, derhal toplantıya çağrılan genel kurul, sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmasına karar vermediği takdirde, şirket kendiliğinden sona erer” hükmünü içeriyor. Bu madde uyarınca, Sabah Grubu’nun 31 Mart 2014 tarihine kadar genel kurulunu toplaması ve “sermayesinin üçte biri ile yetinme veya sermayesinin tamamlanmasına karar verilmesi” gerekiyordu. Böyle bir karar alınmadı. Bu durumda, birikmiş zararları nedeniyle sermayesinin üçte ikisinden fazlasını kaybeden Sabah Grubu, “sona erme tehlikesi ile karşı karşıya” kaldı.

1 LİRALIK KAZANCI YOK!

Vergi Usul Kanunu uyarınca, şirketlerin kurumlar vergisi beyannamelerinde gösterdikleri zarar dahil matrahları ve beyanları üzerinden hesaplanan kurumlar vergileri, bağlı oldukları vergi dairelerince, her yıl düzenli olarak açıklanıyor.

Ayrıca, vergi levhalarında da gösterilen kazanç veya zarar ile tahakkuk eden vergi, her yıl ilan ediliyor. Bu düzenleme uyarınca, gösterilen kazanç ve ödenen vergi sır olmuyor. Buna göre Sabah-atv grubu, son 6 yılda sürekli zarar beyan ederek, 1 liralık bile kurumlar vergisi ödememiş görünüyor. Rakamlar bu şirketin, son 6 yılda devlete bir kuruş kazanç ve vergi beyan etmediğini ve bir kuruş bile kurumlar vergisi ödemediğini gösteriyor.

sabah-650-02.jpg


<< Önceki Haber Sabah Gazetesi kapatılacak mı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER