Savunma sanayiinde önemli gelişme

Savunma sanayinde ihtiyaç duyulan silah ve teçhizatlar yerli kaynaklarla üretilir hale geldi.

Savunma sanayiinde önemli gelişme

Türkiye kendi imkanlarıyla savaş gemisi yapıyor, helikopter yazılımı geliştiriyor. Prototipi hazırlanan milli tank Altay’ın ise seri üretimine başlanacak.

Türkiye savunma sanayi alanında sınıf atladı, devler ligine yükseldi. Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, hayata geçirilen projelerin Türkiye'nin savunma sanayinde bağımsızlık hedefinin öncü projeleri olduğunu söyledi. Bugün'e konuşan Bayar, 14 Mayıs 2004 tarihinde toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin başlattığı projelerle, yurt dışı alımın terk edilerek yerli teknolojilerin geliştirilmeye başlandığını kaydetti. Bayar, "Böylelikle kara, deniz ve hava alanlarındaki temel platform projelerimiz milli tasarımlar yoluyla gerçekleştirilmeye başlanmıştır" dedi. 

Bayar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 59 adet taarruz taktik ve keşif helikopterinin üretimini hedefleyen ATAK Projesi ile ülkenin etkin vuruş gücüne sahip ve ileri teknoloji ürünü ekipmanlarla teçhiz edilmiş modern savaş helikopterlerine sahip olacağını vurguladı. Proje kapsamında, Türk savunma sanayi imkanları ile geliştirilmiş milli görev bilgisayarı ve yazılımlarının da helikopterlere entegre edildiğini belirtti. Bayar, üçüncü ülkelere pazarlama ve satış hakkı elde edildiğini de sözlerine ekledi.

Dışa bağımlılıktan kurtulduğumuz bir diğer teknoloji ise Atış Kontrol Sistemi alanında oldu. Bu sistem SSM-ASELSAN arasındaki Tank Atış Kontrol Sistemi Sözleşmesi kapsamında milli olarak geliştirildi. Yine ASELSAN tarafından Komuta Kontrol Sistemi, Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi sözleşmesi kapsamında milli olarak yapıldı. ALTAY Projesi kapsamında, Güney Koreli ROTEM firmasının teknik desteği ile ROKETSAN'a zırh tasarım ve üretim yeteneği kazandırıldı. 120 mm'lik 55 kalibre ana silah sistemi de Hyundai-Rotem kanalıyla teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından Kırıkkale Ağır Silah ve Çelik Fabrikası'nda imal edildi.

İHA'LAR 2013'TE GÖREVDE

Bayar, 2000'li yılların başından itibaren İHA sistemlerinin dünyada çok hızlı geliştiğini hâlihazırda insanlı hava araçlarıyla icra edilen birçok uygulamanın İHA sistemleriyle yapılır hale geldiğini vurguladı. 2004'te başlatılan İHA sistemleri üretim çalışmaları ile ANKA, Karayel ve Çaldıran İHA sistemlerinin bu yıldan itibaren TSK envanterine girmeye başlayacağını belirtti.

Deniz sınırlarımızın güvenliği için Sahil Gözetleme Radar Sistemi projesinin başlatıldığını anlatan Bayar şunları dile getirdi: "Geçtiğimiz yıl içinde ihale çalışmaları tamamlanan proje kapsamında ülkemizdeki sivil ve askeri tüm kuruluşların teknik kapasiteleri bir araya getirilerek entegre bir sahil güvenlik sistemi kurulacaktır. Projede kullanılacak radarlar, gece ve gündüz görüş sistemleri ve komuta kontrol yazılımları milli sanayimiz eliyle geliştirilmektedir." Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca hava savunma sistemi özgün geliştirme ve tedarik projeleri yürütüldüğünü belirten Bayar, "Bu kapsamda, alçak irtifa ve çok kısa menzilde görev yapan Kaideye Monteli Stinger (KMS) Projesi tamamlanmış ve sistemler TSK envanterine girmiştir."

MİLGEM projesi kapsamında yerli savaş gemisi üretimi için de çalışmalar sürüyor. İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda üretilen Heybeliada korveti hizmete alındı. Büyükada'nın inşası ise sürüyor. 6 korvetin maliyeti 1,5 milyar doları buluyor. 

Murad Bayar, sınırların güvenliğine ilişkin bugüne kadar elektrooptik sistemler, kara gözetleme radarları, dinleme kestirme sistemleri, mini insansız hava araçları gibi birçok teknolojinin geliştirilmesine yönelik muhtelif projeler gerçekleştirildiğini vurguladı. Bu teknolojilerin daha entegre bir şekilde kullanımını temin etmek için bu çalışmalara ilave olarak kapsamlı bir fizibilite çalışması gerçekleştirildiğini kaydetti.
<< Önceki Haber Savunma sanayiinde önemli gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER