Sayıştay raporundan bir skandal daha çıktı

Sa­yış­tay’ın Ata­türk'ün kur­du­ğu Dil ve Ta­rih Coğ­raf­ya Fa­kül­te­si'ne yönelik de­net­im raporu çarpıcı tespitler ortaya koydu...

Sayıştay raporundan bir skandal daha çıktı

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ni denetleyen Sayıştay paha biçilemez eserlerin envanterinin bulunmadığını tespit edip uyardı: Eserler çalınmaya ve yangın riskine karşı güvensiz ortamda tutuluyor. Binlerce eser kaybolmuş olabilir.

Sa­yış­tay’ın Ata­türk'ün kur­du­ğu Dil ve Ta­rih Coğ­raf­ya Fa­kül­te­si'ne yönelik de­net­im raporu çarpıcı tespitler ortaya koydu. Ra­po­r­da, önem­li eser­le­rin mu­ha­fa­za edil­di­ği oda şart­la­rı­nın eser­le­rin ko­run­ma­sı­na im­kan ver­me­di­ği­ne işa­ret edi­le­rek şunlar kaydedildi: “Dil ve Ta­rih Coğ­raf­ya Fa­kül­te­si­’ne Cum­hu­ri­ye­t’in en önem­li eği­tim ku­rum­la­rın­dan bi­ri ol­ma­sı do­la­yı­sıy­la ço­ğu ba­ğış yo­luy­la ak­ta­rı­lan bu önem­li eser­le­rin bir kıs­mı­nın ta­şın­ma­lar, bö­lüm­le­rin bir­leş­me­si ya da ay­rıl­ma­sı vb. ne­den­ler­le kay­bol­muş ol­ma ih­ti­ma­li yük­sek­tir.”

KÜLTÜREL MİRAS

Fakültedeki 15 bin yazma eserin tehdit altında olduğunun vurgulandığı raporda “Eser­le­rin de­ğe­ri ba­kı­mın­dan Tür­ki­ye­’nin en de­ğer­li yaz­ma eser­le­ri­ni içer­di­ği ifa­de edil­miş­tir. Bu du­rum ül­ke­miz mi­ra­sı açı­sın­dan ta­şı­dı­ğı öne­mi gös­ter­mek­te­dir” denildi.

300 YILLIK SAMURAY ZIRHI VURGUSU

Bugün'ün haberine göre, ra­por­da, önem­li eser­le­rin ay­ni­yat kay­dı­nın bi­le ol­ma­dı­ğı be­lir­til­di. Ara­la­rın­da Sul­tan Ab­dül­ha­mi­d’­e Ja­pon hü­kü­me­ti ta­ra­fın­dan he­di­ye ola­rak gön­de­ri­len 300 yıl­lık Sa­mu­ray zır­hı­nın yer al­dı­ğı eser­le­rin son de­re­ce “gü­ven­lik­si­z” bir or­tam­da tu­tul­ma­sı da eleş­ti­ril­di.

YAN­GIN ÇI­KA­Bi­LiR

Sa­yış­tay de­net­çi­le­rin­ce gö­rü­len ih­mal­ler ra­por­da şöy­le sı­ra­lan­dı:

Eserlerin; temiz, havadar, güneş ışınlarından uzak, rutubetsiz yerlerde saklanması son derece önemli iken havalandırmayı sağlamak üzere odada bulunan klima çalış­mı­yor.

Pa­ha bi­çi­le­mez eser­le­rin hır­sız­lı­ğa uğ­ra­ma­ma­sı için ye­ter­li gü­ven­lik şart­la­rı oluş­tu­rul­ma­mış.

Yan­gın ris­ki­ne kar­şı alı­nan ön­lem­ler ye­ter­siz.

Eser­le­rin bir en­van­te­ri­ ve ay­ni­yat ka­yıt­la­rı bu­lun­mu­yor.  

Res­to­ras­yon ça­lış­ma­la­rı ye­ter­siz.

FA­KÜL­TE NE DE­Dİ?

Fa­kül­te Sa­yış­ta­y’­a ver­di­ği ce­vap­ta plan­la­nan ça­lış­ma­la­rı an­la­ta­rak ken­di­si­ni şöy­le sa­vun­du:

“Fa­kül­te­miz bün­ye­sin­de­ki yaz­ma ve na­dir eser­le­ri­miz için 2014’te re­no­vas­yon ça­lış­ma­la­rı­na baş­lan­ma­sı plan­la­nan kü­tüp­ha­ne bi­na­mız gi­riş ka­tın­da yük­sek gü­ven­lik­li ve ko­ru­ma ba­kım ona­rım iş­lem­le­ri­nin bir ara­da yü­rü­tü­le­ce­ği ay­rı­ca ih­ti­sas ki­tap­lı­ğı ola­rak da iş­lev gö­re­cek bir D.T.C.F. Yaz­ma ve Na­ir Eser­ler Ko­lek­si­yo­nu bö­lü­mü oluş­tu­rul­muş ve baş­ta et­no-ar­ke­olo­jik eser­ler ol­mak üze­re anı­sal ni­te­lik­te­ki eş­ya­la­rın ser­gi­len­me­si ça­lış­ma­la­rına baş­lan­mış­tır.”

<< Önceki Haber Sayıştay raporundan bir skandal daha çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER