‘Şeffaflık' gerekçeleri tutmadı...

Bank Asya’nın yönetimine geçici olarak el konulmasında kullanılan ‘şeffaflık’ gerekçesinin yalan olduğu belirlendi.

‘Şeffaflık' gerekçeleri tutmadı...

Bank Asya’nın 2009 yılında Sabancı Üniversitesi tarafından en şeffaf banka seçildiği ortaya çıktı.
BDDK’­nın 3 Şu­ba­t’­ta al­mış ol­du­ğu hu­kuk­suz ka­rar üze­ri­ne yö­ne­ti­mi TMSF ta­ra­fın­dan ata­nan Bank As­ya­’nın 2009 yı­lın­da Sa­ban­cı Üni­ver­si­te­si ta­ra­fın­dan tüm ban­ka­lar içe­ri­sin­de en şef­faf or­tak­lık ya­pı­sı­na sa­hip ban­ka se­çil­di­ği or­ta­ya çık­tı.

BDDK, Bank As­ya­’ya yö­ne­lik hu­kuk­suz­lu­ğun ne­de­ni ola­rak, “Ku­ru­mun et­kin de­ne­ti­mi­ni en­gel­le­me­ye­cek şef­faf ve açık bir or­tak­lık ya­pı­sı­nın ban­ka ta­ra­fın­dan su­nu­la­ma­dı­ğı­” id­di­ası­nı ge­rek­çe gös­ter­miş­ti. Bu de­ğer­len­dir­me, or­tak­la­rın ken­di­le­rin­den is­te­nen bel­ge­le­ri 3 gün­lük ge­cik­mey­le sun­ma­la­rı ne­de­niy­le ya­pıl­mış­tı.

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALMIŞ

Or­tak­lık ya­pı­sı­nın şef­faf ol­ma­dı­ğı­nı id­di­a et­tik­le­ri Bank As­ya 2009 yı­lın­da or­tak­lık ya­pı­sı ve ku­rum­sal yö­ne­tim açı­sın­dan bor­sa­ya açık 13 ban­ka içe­ri­sin­de en şef­faf ban­ka ola­rak se­çil­miş ve Sa­ban­cı Üni­ver­si­te­si’n­den ödül al­mış.

Sa­ban­cı Üni­ver­si­te­si Ku­rum­sal Yö­ne­tim Fo­ru­mu ana­li­zi­ni Stan­dard and Poo­r’s (S&P) ta­ra­fın­dan ge­liş­ti­ri­len me­to­do­lo­ji­yi kul­la­na­rak ger­çek­leş­tir­di. İMK­B’­de iş­lem gö­ren ve 2006 yı­lı so­nu iti­ba­rıy­la IMKB-100 en­dek­sin­de yer alan 13 ban­ka­nın ka­mu­ya açık­la­ma yo­ğun­luk­la­rı­nı, ban­ka­cı­lık sek­tö­rü­ne öz­gü say­dam­lık öğe­le­ri­ni de dik­ka­te ala­rak in­ce­le­di. Ban­ka­la­rın yö­ne­tim ku­rul­la­rı­nın ya­pı­sı ve yö­ne­tim şe­kil­le­ri­nin de in­ce­len­di­ği ça­lış­ma­nın so­nuç­la­rı, “İMK­B’­de İş­lem Gö­ren Ban­ka­la­rın Ka­mu­ya Açık­la­ma Yo­ğun­luk­la­rı ve Yö­ne­ti­şim Özel­lik­le­ri” baş­lık­lı ra­por­da top­lan­dı. 2009 yı­lın­da açık­la­nan ra­po­ra gö­re, or­tak­lık ya­pı­sı ve ku­rum­sal ya­pı ko­nu­sun­da en say­dam 5 ban­ka sı­ra­sıy­la Bank As­ya, De­niz Bank, TEB, Şe­ker Bank ve Ak­bank ol­muş­tu.

Ça­lış­ma­da, İMK­B’­de iş­lem gö­ren ban­ka­la­rın ka­mu­ya açık­la­ma yo­ğun­luk­la­rı hal­ka açık di­ğer şir­ket­ler­le ve ulus­la­ra­ra­sı ban­ka­lar­la, yö­ne­ti­şim özel­lik­le­ri ise Av­ru­pa­’nın pi­ya­sa de­ğe­ri en yük­sek 25 ban­ka­sı ile kar­şı­laş­tı­rıl­dı.




HUKUKSUZLUK YARGIYA TAŞINDI

Bank Asya'nın yönetimine hukuksuz bir şekilde geçici olarak el konulması yargıya taşındı. Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açıldı. Hissedarlara haklarının geri verilmesi ve hissedarlar tarafından seçilen yönetim kurulunun görevlerine iadesi talep edildi.
Bank Asya avukatlarından Süleyman Taşbaş, “A grubu ortakların hisse oranlarının yüzde 70’ten fazlasına tekabül eden kısmına ait belgeler BDDK'ya gönderilmiştir” dedi.

VERİLER DIŞARI ÇIKARILDI

Taşbaş, TMSF görevlilerinin hukuka aykırı şekilde banka ve müşterilerine ait tüm bilgi, belge ve teknik veriyi banka dışına çıkardıklarını belirtti.
<< Önceki Haber ‘Şeffaflık' gerekçeleri tutmadı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER