Skandal TOKİ raporu, gerçeği gözler önüne serdi

Sayıştay raporuna göre TOKİ’ye 2013’te 6 bin 867 şikâyet gelirken, geç teslim ve kusurlu imalat yüzünden açılan toplam dava sayısı 27 bini buldu. Bin 600 konut ise iade edildi.

Skandal TOKİ raporu, gerçeği gözler önüne serdi

TOKİ’nin konut alıcılarının memnuniyetini ölçmek için 2013’te yaptırdığı anketin paylaşıldığı Sayıştay raporu çarpıcı detaylar içeriyor. 

Bin 825 konut alıcısının katıldığı ankete göre, TOKİ’den memnuniyetsizlik son üç yılda arttı. Aldıkları konutu kullanışlı bulmadıklarını belirten anket katılımcılarının oranı 2011’de yüzde 35’ken 2013’te yüzde 40’a çıktı. Ankete katılanların yüzde 79’u konutta kullanılan malzemelerin kalitesinin beklentilerini karşılamadığını, yüzde 65’i ise TOKİ konutlarındaki tuvalet, banyo ve mutfağı kullanılabilirlik ve kalite açısından uygun bulmadığını belirtti. Konut sahiplerinin yüzde 67’si konutlarında karşılaştıkları imalat problemlerinin giderilmediği yönünde cevap verdi.

YÜZDE 40'I 'GÜVENSİZ' DEDİ

Anket sonuçlarına göre, kullanıcıların konutların güvenlik, sosyal imkanlar ve site yönetiminin çalışmalarına ilişkin memnuniyetsizliği de ciddi oranda. Konut sahiplerinin yüzde 42’si gibi ciddi bir bölümü TOKİ konutlarında güvenli hissetmiyor. Konutların market, sağlık ocağı gibi sosyal imkanlarından memnun olmayan konut alıcılarının oranı ise yüzde 76 iken, katılımcıların yüzde 81’i TOKİ’nin site yönetiminin çalışmalarından memnun olmadığını belirtti. Alıcıların yüzde 58’i ise konutların engelliler için güvenli ve yeterli olmadığını düşünüyor.

2013 yılında TOKİ Kabul Dairesi Başkanlığı’na 6 bin 867 adet şikayet ve istek geldi. Yapılan şikâyetlerin yüzde 44’ü inşaat; yüzde 16’sı su, ısıtma ve doğalgaz tesisatları, yüzde 15’i elektrik, yüzde 11’i ise kanalizasyon, yol, kaldırım, otopark gibi altyapı sorunlarıyla ilgili. Sayıştay raporunda, alıcıların şikâyetlerinin giderilmesi için “konutların niteliklerinin yükseltilmesi, sunulan hizmet kalitesinin artırılması, böylelikle olumsuz düşüncelerin azaltılması ve konut alıcılarının memnuniyetinin yükseltilmesi” gerektiği vurgulandı.

BİN 676 KONUT İADESİ 

TOKİ tarafından inşa edilen konut ve ticari ünitelerde 2013 yılında bin 676 iade gerçekleşti. Yapılan iadeler için TOKİ tarafından 39,6 milyon TL ödeme yapıldı. Sayıştay raporunda, konut satın alanlar açısından konut iadesinin memnuniyetsizlik ve ödeme güçlüğü gibi nedenlerin etkili olduğuna dikkat çekildi.


BİRGÜN 

<< Önceki Haber Skandal TOKİ raporu, gerçeği gözler önüne serdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER