Süreci durduran PKK'ya dair şok tespitler

PKK'nın son dönemdeki faaliyetleri ve Suriye'deki iç savaştan kazanımlarıyla ilgili önemli tespitler.

Süreci durduran PKK'ya dair şok tespitler


PKK'nın çekilmeyi durdurduğunu belirtmesiyle birlikte Türkiye açısından önemli bir konu belirsizliğini sürdürmeye devam ediyor; Peki çözüm süreci durdu mu, sürecin gidişatı ne olacak, muhtemel bir savaş çözüm sürecini nasıl etkileyecek?

Türkiye ve bölgenin içinden geçtiği zorlu döneme bağlı olarak 'çözüm sürecini' Samanyolu Haber'e değerlendiren Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan, Türkiye için hayati önemi olan süreçte acilen adım atılması gerektiğini vurguladı.  


PKK'nın, son dönemde hükümet üzerinde ciddi şekilde psikolojik baskı ve üstünlük sağlama çabası içerisinde olduğunu belirten Özcan, örgütün 'demokratik adımlar atılmazsa eylemlere başlayabiliriz' dediğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti. 

BİNGÖL'DE PKK İZİ

Geçtiğimiz günlerde Bingöl'de yakalanan büyük miktarda bombanın Lice'den yüklendiğini ve hedefinin askeri bir konvoy olduğunu söyleyen Özcan, “Bombanın kim tarafından yüklendiği henüz resmi olarak açıklanmasa da Lice kırsalında PKK'nın çok etkin olduğunu biliyoruz., o bölgede bir örgüt varsa bu kesinlikle PKK'dır' diyen Özcan DHKP-C'nin o bölgede etkinliğinin olmadığını da bilmekteyiz şeklinde değerlendirmede bulundu.

“ÖRGÜT PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK SAĞLADI”

“PKK'nın en üst yönetiminden yapılan açıklamalara baktığımızda şu anda hükümete sürekli salvo atan bir örgüt haline geldi. Bu anlamda psikolojik üstünlüğü ele geçirmeye çalışıyor” diyen Özcan, örgütün tabana ve bölge insanına oynadığını, ayrıca bu unsurlar üzerinde her türlü üstünlüğü de elde etmeye çalıştığını sözlerine ekledi. 

“PYD TABANI %50'YE ULAŞTI”

Suriye'deki PYD konusuna da değinen Stratejist Özcan,  PYD'nin  varlığı ile beraber  örgütün  Suriye'deki kaostan kendi çıkarını yükseltmeye çalıştığını ifade ederek kritik bir noktaya değindi, Suriye'de aslında çok fazla zemini olmamakla birlikte PYD'nin çok fazla ön plana çıktığını öne sürdü. Özcan'a göre '%10'luk bir tabanı olan PYD şuanda orada %50'lere kadar taban bulmaya başladı” 

Burada ikiyüzlü bir tavra da dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Özcan 'PYD'nin konum itibari ile özerk bir yapı olmak istediğini örgütün eşbaşkanı Salih Müslim'in Türkiye'ye geldiğinde bu isteklerini  ifade etmekten özellikle kaçındığını  fakat dünya basınına yaptığı açıklamalara bakıldığında özerklik istediğini gördüklerini belirterek çok önemli bir tehlikeye de dikkati çekti:

''PKK, PYD'den de güç alarak şehirlere hakim olmaya çalışıyor, son dönem istihbarat raporlarına bakıldığında PKK'nın şehirlerde ve kırsalda ciddi şekilde bir koordinasyonu var , böyle bir durumda hükümet bir adım öne geçerek demokratikleşme paketini acilen açıklamalı ve psikolojik üstünlüğü de ele geçirmeli''

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Süreci durduran PKK'ya dair şok tespitler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER