TBMM’den çevreci bina

Yeni bina, çevreci anlayışı ile enerji gereksiniminin en az yüzde 60’ını güneş enerjisinden sağlayacak

TBMM’den çevreci bina

Atatürk Orman Çiftliği yakınlarındaki eski TEKEL binalarının yerine yapılacak TBMM Arşiv, Eğitim ve Kongre Merkezi, çevreci bina anlayışı ile enerji gereksiniminin en az yüzde 60’ını güneş enerjisindens sağlayacak. Merkez arazisinde kuğu, güvercin, Ankara kedisi gibi hayvanlar da beslenecek. 

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca TBMM adına tahsis edilen mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye ait toplam 49 bin 787 metrekare arazi üzerine yapılacak TBMM Arşiv, Eğitim ve Kongre Merkezi Tesisi, çevreci bina anlayışı ile inşa edilecek. Mevcut yapıların olduğu alanlarda yapılar planlanarak arazinin doğal özellikleri korunacak. Mevcut metruk yapıların arazi üzerinde kapladığı 11 bin 140 metrekare alana karşılık, yeni yapılan tesislerle arazi üzerindeki yapıların kapladığı alan 6 bin 500 metrekare olacak. Böylece mevcut yeşil bitki örtüsü de korunacak. 

TESİSLER KENDİ ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETECEK

Tesisler kendi enerjisini kendisi üretecek. Tesisler yıl boyunca tam kapasite ile çalıştığı zaman bile, enerji gereksiniminin an az yüzde 60’ını güneş enerjisinden elde edecek. Böylece yapılar hemen hemen bedava ısıtılacak ve soğutulacak. Foto voltaik piller, güneşten aldığı ısı enerjisini elektriğe dönüştürerek tesislerin görece az kullanıldığı günlerde enerjiyi şebekeye geri verebilecek. İlave enerji yatırımının ise 7 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor. 

YAPILARDA KLASİK SANATLAR KULLANILACAK 

Yaklaşık bin kişilik 6200 metrekare kongre merkezi, 9000 metrekare eğitim ve sosyal tesis, 8000 metrekare kapalı otopark, 800 metrekare yarı açık sosyal tesis ve 3000 metrekare kapalı spor salonunu da içinde barındıracak tesiste klasik sanatların güzel örnekleri de sergilenecek. Bu kapsamda, cephelerde çini bezemeler, ahşap oymalar, pencerelerden vitraylar, kongre salonu ve fuayede minyatür örnekleri, açık alan tesislerinde orijinal Türk desenleri yer alacak. 

Kuğu, Ankara Kedisi, güvercin gibi hayvanların da besleneceği alanda, milli mimarinin unsuru olan kuş evleri ağaçlar içinde bir kule şeklinde inşa edilecek. 

CİHAN
<< Önceki Haber TBMM’den çevreci bina Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER