TSK Disiplin Kanunu değişiyor

TSK disiplin kanunu değişti, Bedelli trenini kaçıranlar için yeni düzenleme yapıldı. Düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TSK Disiplin Kanunu değişiyor

TSK Disiplin Kanunu'na göre bedelli askerlik için yeni bir hak tanındı. Düzenlemeye göre, daha önce 30 bin liralık bedelin yarısını ödeyerek başvurusu kabul edilen, ancak ikinci taksiti ödeyemeyenler bu haktan faydalanabilecek. İlk uygulamada ikinci taksiti ödeyemeyen tam 2 bin 500 kişi var. 

Bu grupla birlikte, başvuru şartlarını taşıdığı halde başvuru yapmayanlar da bedelli askerlik için müracaat edebilecek. 

Bedelli'den yararlanabilmek için fiilen askerlik hizmetine başlamamış olmak gerekiyor. Ayrıca, bedelli ücretinin tamamının 1 ay içinde ödenmesi gerekiyor. 

Diğer yandan yeni disiplin kanunu ile disiplin koğuşu ve kıtada oda hapsi cezaları kaldırıldı. Bununla birlikte barış zamanında Tük karasuları dışında gemi komutanı tarafından hizmet yerini terk etmeme cezası yerine oda hapsi cezası verilebilecek. 

Düzenlemeye göre aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak gibi sebepler ordudan atma sebebi sayılacak. 

Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, YAŞ'ın kararları ile disiplinsizlik sebebiyle verilen disiplin cezaları ve diğer idari yaptırımlar yargı denetimi dışında olacak. Ancak, YAŞ'ın terfi işlemleri ile kadrosuzluk sebebiyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararına ve askeri disiplin ile ilgili kanunlarda yargıya açık olduğu belirtilmiş olan disiplin cezalarına karşı yargı yolu açılacak.


<< Önceki Haber TSK Disiplin Kanunu değişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER