Askeri personelin TSK ’dan ihraç edilmesi sisteminde köklü değişiklikler yapıldı. Yeni çıkarılan yönetmelikle ihraç kararlarında YAŞ devre dışı bırakıldı.
TSK’dan ayırma cezası ile ilgili karar vermek üzere Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda birer yüksek disiplin kurulu oluşturuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) farklı kanunlardaki disiplin kurallarını tek düzenlemeye bağlayan yönetmelik tamamlandı. Millî Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği ile ahlaki durum ve disiplinsizlik nedeniyle ordudan atma yetkisi kuvvet komutanlıklarından alınarak Yüksek Disiplin Kurulu’na verildi. Yeni çıkarılan yönetmelikle TSK içinde ayırma yetkisine sahip yeni yüksek disiplin kurulları oluşturulurken; Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ) gönderilecek dosyalarla ilgili hüküm içeren düzenleme yürürlükten kaldırıldı.
Ahlaki zayıflık ve aşırı borçlanma doğrudan ordudan atılma nedenleri olarak sayıldı. Ceza puanı uygulamasıyla disiplinsizliği alışkanlık haline getirenler de ordudan atılacak. Son cezadan geriye doğru bir yıl içinde 18 ceza puanını dolduranlar, iki farklı disiplin amirinden toplam 12 kez ceza alanlar, son 5 yılda ceza puanı 35’e ulaşanların ordu ile ilişiği kesilecek. Disiplin ceza puanlamasında uyarma 1, kınama 1,5, hizmete kısmi süreli devam 2, aylıktan kesme 3, hizmet yerini terk etmeme (disiplin amiri tarafından verilen) 3,5, hizmet yerini terk etmeme (disiplin kurulu tarafından verilen) 4,5, oda hapsi (disiplin amiri tarafından verilen) 4, oda hapsi (disiplin kurulu tarafından verilen) 4,5 puan olarak belirlendi.
Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu; Genelkurmay Başkanı başkanlığında Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Genelkurmay Personel Başkanı ve Genelkurmay Adli Müşaviri’nden oluşacak.
TSK’dan ayırma nedenleri
Yönetmelikte; TSK’dan ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler şöyle sıralandı:
- Aşırı borçlanma: Aşırı derecede borçlanmaya düşkün olmak ve bu borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirmektir.
-Ahlâki zayıflık: Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olmak veya TSK’nın itibarını sarsacak şekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genel ahlâk yapısına aykırı fiillerde bulunmaktır.
-Hizmete engel davranışlar: Devletin ve TSK’nın itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunmaktır.
-Gizli bilgileri açıklamak: Yetkisi olmadığı halde, devletin güvenliği ile iç ve dış siyasi yararlarına ilişkin elde ettiği gizli bilgileri yetkisiz kişi ve kuruluşlara vermek, ulaştırmak veya açıklamaktır.
-İdeolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak: Siyasi partilere girmek, ideolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak.
-Firar etmek: Geçerli bir mazereti olmaksızın kesintisiz olarak bir yıldan fazla süre ile izin süresini geçirmek veya firar halinde bulunmaktır.
-Disiplinsizliği alışkanlık haline getirmek: Disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmayı alışkanlık haline getirmek.
-İffetsiz biriyle evlenmek: İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikâhsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar etmektir.
-Gayri tabii mukarenette bulunmak: Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptırmaktır.Milliyet-Zaman