Tanzanya'ya İzmirli doktorlar gidiyor- Foto

Ege Sağlık Derneği (ESADER) üyesi doktorlar, Afrika'nın fakir ülkelerinden Tanzanya ve Zanzibar'da 9 bin çocuğun hayatta kalmasını sağlayacak bir organizasyona imza attı.

Tanzanya'ya İzmirli doktorlar gidiyor- Foto

0-5 yaş arası çocukların yüzde 25'inin sıtmadan öldüğü bu ülkelerde geçen yıl 5 bine yakın kişiyi sağlık taramasından geçiren İzmirli doktorlar, bu yıl ağustos ayında ikinci defa sağlık ve ilaç yardımı için bu ülkeye gidecek.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Geçen yıl yurda döndükten sonra Afrikalı çocuklar için, '1 Cibinlikle 3 Çocuk Kurtarmaya Var mısın?' kampanyası başlatan Türk hekimler, bugüne kadar 3 bine yakın cibinlik topladı. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA)'nın da desteğiyle 40 kişilik sağlık kadrosuyla Tanzanya'ya gidecek olan ESADER, topladığı cibinlikleri çocuklu ailelere dağıtacak. İzmir Valiliği'nin izniyle Türkiye çapında Zanzibar ve Tanzanya'daki çocuklar için cibinlik kampanyası başlattıklarını belirten ESADER Başkanı Dr. Emin Şimşek, 10 bin cibinlik toplayıp 30 bin çocuğu sıtmadan kurtarmayı hedefliyor. Zanzibar ve Tanzanya'da 5 yaş altı çocukların yüzde 25'inin doğum sırasında, yüzde 25'inin sıtmadan, yüzde 21'nin zatürreden, yüzde 17'sinin de ishalden öldüğünü ifade eden Şimşek, "Bu ülkeler, sömürü döneminde inşa edilirken alt yapı olmadan yapılmış. Kanalizasyon bulunmuyor. Ağaçlıklar ve bataklıklar çok fazla. Sivrisinekleri normal bir bütçeyle yok etmek mümkün görünmüyor." dedi. Dr. Şimşek'in verdiği bilgiye göre 750 bin nüfuslu Zanzibar'da 150 bine yakın 5 yaş altı çocuk yaşıyor. Her 100 çocuktan 25'i, sivrinek ısırmasıyla oluşan sıtma sonucu hayatını kaybediyor. Cibinlik kampanyasıyla bu çocukların üçte birinin kurtarılması amaçlanıyor. Sivrisineklerin, çocukları savunmasız kaldığında ve özellikle geceleri ısırıyor. Bir cibinliğin içine üç dört çocuk yatırılabiliyor. Zanzibar ve Tanzanya'da halkın büyük bir bölümü cibinlik alacak ekonomik güce sahip bulunmuyor. (CİHAN)
<< Önceki Haber Tanzanya'ya İzmirli doktorlar gidiyor- Foto Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER