Traktör kazalarında ölüm oranı daha yüksek

Trafik kurallarına uymamak ve dikkatsizlik sonucu her yıl binlerce kaza yaşanıyor.

Traktör kazalarında ölüm oranı daha yüksek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yıl tarım araçlarının karıştığı 727 trafik kazameydana geldiğine dikkat çekerek, Güvenlik Traktör Kullanımı Projesi’ni hayata geçirdiklerini belirtti. Traktörlerin karıştığı kazalarda ölüm oranlarının daha yüksek olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Proje süresince verilecek eğitimlerle ülke genelinde 10 bin çiftçiye ulaşmak hedefleniyor." dedi. 

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada istatistiklerin tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarında daha fazla oranda ölüm ve yaralanma meydana geldiğini gösterdiğini belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 2007–2012 yılları arasında tarım araçlarının yıllık ortalama olarak bin 50 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasına karıştığını kaydeden Bayraktar, bu kazalar sonucunda ortalama yılda yaklaşık 65 kişinin hayatını kaybettiğini, yıllık ortalama 2 bin 150 kişinin yaralandığını ya da sakat kaldığını bildirdi. Geçen yıl, tarım araçlarının karıştığı 727 trafik kazası meydana geldiğini belirten Bayraktar, bu kazalarda 54 kişinin hayatını kaybettiğine, bin 302 kişinin ise yaralandığına dikkati çekti.

TRAKTÖRLERİN KARIŞTIĞI KAZALARDA ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK 

Tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı dönemlerde traktörlerin kazalara karışma sayılarının arttığını dile getiren Bayraktar, "Araştırmalar ölümlü trafik kazalarının toplam kazalar içinde oranı ortalama yüzde 2,5 iken, traktörlerin karıştığı kazaların ölümle sonuçlanma oranının daha fazla olduğunu göstermektedir. 2012 yılında bu oran yüzde 7,4 olmuştur. Kazalar büyük oranda trafik kurallarına uymamak, dikkatsizlik ve tedbirsizlik gibi sürücü hataları ve araçlarda far ve diğer ışık sistemleri gibi gerekli teknik donanımın bulunmayışı veya standartlara uygun halde olmayışı nedeniyle meydana gelmektedir. Dolayısıyla güvenli bir şekilde kullanılmayan tarım araçları da diğer araçlar gibi trafik ve dolayısıyla insan güvenliği bakımından büyük riskler oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu. 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Yiğit Akü işbirliğiyle ‘Güvenli Traktör Kullanımı Projesi’ hazırlandığını kaydeden Bayraktar, “Projeyle traktör kullanıcılarını trafik kuralları hakkında bilgilendirmek, güvenli traktör sürüş tekniklerini benimsetmek, traktörlerin sebep olduğu trafik kazalarını azaltmak, traktör kullanıcılarına aracı daha iyi tanıtmak ve benimsetmek ve doğru traktör kullanımıyla tarımsal işlerin güvenli yapılmasını sağlamak amaçlanmaktadır." dedi. 

Bayraktar, proje süresince verilecek eğitimlerle ülke genelinde 10 bin çiftçiye ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Eğitimlerin ilk ayağının 26 Eylül 2013 tarihinde Konya’nın Altınekin ilçesinde gerçekleştirildiğini aktardı.
<< Önceki Haber Traktör kazalarında ölüm oranı daha yüksek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER