Ankara İsrail'in bu şartını kabul etmedi!

Mavi Marmara kurbanlarına verilecek tazminat konusunda anlaşma tamam gibi. Ancak bir konuda anlaşmazlık sürüyor...

Ankara İsrail'in bu şartını kabul etmedi!

İsrail ile Türkiye arasında, Mavi Marmara kurbanlarına verilecek tazminat konusunda anlaşma tamam gibi. Ancak karşılıklı büyükelçi atanması konusundaki anlaşmazlık sürüyor.

Hürriyet'in haberine göre, İsrail karşılıklı büyükelçi atanmasının da tazminat konusundaki anlaşmaya bir şart olarak eklenmesini isterken, Ankara bunu henüz kabul etmedi. İsrail Gazze ablukası konusundaki sözlerini tutmadan, diplomatik ilişkileri yeniden büyükelçilik seviyesine getirilmesine Türk tarafı soğuk bakıyor. 

İki ülke heyetleri arasında, Kudüs’teki görüşme sekiz saat sürdü. Görüşmelere Türkiye adına daha önce Tel Aviv'de Türkiye Büyükelçisi olarak da görev yapmış olan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlık ediyor. İsrail heyetinin başkanlığını ise İsrail Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror ile İsrail'in üst düzey diplomatlarından Yosef Ciechanover yapıyor. 
 
TAZMİNAT DOĞRUDAN AİLELERE DEĞİL, FONA...
 
Diplomatik kaynaklara göre, görüşme sonucunda şu unsurlar üzerinde uzlaşmaya varıldı:

* Anlaşmada, İsrail'in "kimlere" tazminat ödeyeceği konusundaki kriterler belirlendi. Buna göre, sadece ölenlerin ailelerine değil, yaralılara da tazminat ödenecek.

* İsrail, Mavi Marmara olayında ölenlerin ailelerine doğrudan tazminat ödemeyecek. Üzerinde anlaşılan tazminat miktarı Türk hükümetinin kuracağı bir "insani fona" aktarılacak. Ailelere tazminat, bu fon üzerinden ulaştırılacak.

* İsrail yaralılara da tazminat ödeyecek. Ancak yaralılar konusunda tazminat miktarı, her bir kişi için ayrı ayrı hesaplanacak.

* Tazminat anlaşması, iki ülke parlamentolarından geçirilecek. Böylece, Mavi Marmara olayına karışan İsrailli yetkililer hakkındaki ceza davaları da otomatik olarak düşecek. 
 
TAZMİNAT MİKTARI GİZLİ TUTULACAK
 
Anlaşmanın şartlarından biri de İsrail'in kurbanlara ödeyeceği tazminat miktarının açıklanmaması.
<< Önceki Haber Ankara İsrail'in bu şartını kabul etmedi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER