Türkiye uçan hayalet için düğmeye bastı

Türkiye, dünyanın en gelişmiş savaş uçaklarından biri olarak gösterilen F-35'lerden ilk etapta 2 adet alma kararı verdi.

Türkiye uçan hayalet için düğmeye bastı

Savunma Sanayii İcra Komitesi, Müşterek Taarruz Uçağı Projesi kapsamında 2018 yılında teslim alınması planlanan ilk 2 uçağın sipariş edilmesini kararlaştırdı. Türkiye geçen yıl bu uçakların maliyeti fazla olacağı için alım kararını bu yıla ertelemişti. Türkiye toplamda ise 100 adet F-35 alacak.

ABD’nin birinci müşterisi ve destekçisi olduğu projede Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere’nin ortaklığı bulunuyor. Programın toplam uluslararası maliyeti ise yaklaşık olarak 40 milyar olarak tahmin ediliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde yer alan F-4’lerin yerini alacak F-35’ler radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak da nitelendiriliyor.

F-35, havadan yere saldıran diğer uçakların aksine hedefe fark ettirmeden yaklaşabiliyor. Pilota sadece vuracağı hedefi uzaktan seçip tetiğe basmak kalıyor. F-35’lerin gelişmiş versiyonları dikey iniş kalkış da yapabiliyor. Ancak Türkiye'nin alacağı versiyonda bu özellik bulunmuyor.
<< Önceki Haber Türkiye uçan hayalet için düğmeye bastı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER