Türkiye'nin doğal alanlarını bekleyen büyük tehlike

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğallığını korumuş ender koylardan olan Datça- Bozburun’u imara açmaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin doğal alanlarını bekleyen büyük tehlike

Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan Türkiyenin doğallığını kormuş ender koylarından olan Bozburun'u imara açmaya hazırlanıyor.  Datça yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan bir köşe yazısına göre,  Datça Mimarlar Odası'ndan Necati Sağır“Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25 000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu Plan Hükümleri”başlığı altından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Muğla İl Müdürlüğü sayfasına konulan planla ilgili oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Necati Sağır doğal alanları yapılaşmaya açan planı şu şekilde aktardı:
  • Palamutbükü, Mesudiye gibi Datça’nın en “mutena” koyları turizm tesis alanları olarak tanımlandı. Daha önce de tanımlanmıştı. Ama şimdi “otel turizmi” getirilerek yapılaşma verilecek. 
Anlamı: Bugüne kadar pansiyonculuk ve en çok butik otele verilen izin, büyük parseller için büyük otelleri kapsayacak biçimde geçerli olacak. Yerli halk, kendi yerinden fiilen kovulmuş olacak. Ekmeğinden edilecek. O sahillere herkes elini kolunu sallayarak özgürce giremeyecek. Herkesin sahilleri, “paket tur” satın alanların paralı sahiline dönüşecek.
  •  Knidos antik kentine çok yakın mesafedeki Bağlarözü’ne marina yapılacak. 
Anlamı: 1. derecede arkeolojik koruma altındaki bu alana marina, yapılaşma ve kirlilik anlamına gelecek.
  • Kargı Koyu konut yerleşimine açılacak. 
Anlamı: Datça’da İskele Mahallesi’ne çok yakın bu alan sazlık ve sulak özelliğiyle çok özel, değerli bir alan. 3. derecede arkeolojik sit. Kentsel yerleşime uygun bir alan değil.
  • “İyi bir şey” gibi gösterilen “ziraat turizmi” de yeni bir düzenleme olarak planın içinde yer alıyor. 
Anlamı: İktidar diyor ki, “Biz sahilleri büyük turizm tesislerine açalım. Buranın asıl sahipleri, pansiyoncular, arkaya geçip orada bahçeyle tarlayla uğraşsın.” Köylüler de soruyor: “İyi de içme suyumuz yokken, ‘tarım turizmi’ yapın diye gösterdiğiniz araziyi nasıl sulayacağız?”

''400 İTİRAZ BAŞVURUSU"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “revize plan” için tanıdığı “askı süresi” 1 Mayıs’ta doldu. Datça İnşaat Mühendisleri Odası, Datça Mimarlar Odası; Mesudiye Muhtarlığı’nın yanı sıra, Necati Sağır’ın ifadesiyle “Yerli halktan da 400’e yakın” itiraz başvurusu yapıldı. 

Sağır, “Yangından mal kaçırır gibi” yapılan bu değişikliğin hayata geçirilmesi halinde doğal yapı ve çevresel özelliklerin, geri dönülmeyecek biçimde kaybedileceğini söylüyor. 

<< Önceki Haber Türkiye'nin doğal alanlarını bekleyen büyük tehlike Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER