Türkiye'yi istemedi, ülke karıştı!

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın 27 Kasım’da Paris’te yapılacak EXPO 2020 oylamasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrine oy vereceklerini açıklaması, ülkede tepkiyle karşılandı.

Türkiye'yi istemedi, ülke karıştı!

  • Oda başkanları: İzmir’in desteklenmesini istiyoruz

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın 27 Kasım'da Paris'te yapılacak EXPO 2020 oylamasında İzmir yerine Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrine oy vereceklerini resmen açıklaması üzerine gelen tepkiler tüm hızıyla devam ediyor. 

Kuzey Ege Bölge Valisi Yakalis, Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis, Yeni Demokrasi Milletvekili Pavlos Vogiatzis ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris'in ardından, Yunanistan Kiklades Ticaret Odası Başkanı Yannis Russos ve Messinya Ticaret Odası Başkanı Dimitros Maniatis de Yunan Hükümeti'nin kararına tepki gösterdi. Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'a mektup gönderen oda başkanları, İzmir'in EXPO 2020 adaylığının desteklenmesi konusunun yeniden değerlendirilmesini istedi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın çağrısı üzerine harekete geçen Yunan oda başkanları, Samaras'a gönderdiği mektupta Dubai'yi destekleme kararının, Türkiye ile ekonomik ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceği uyarısında bulundu. 
 
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin özellikle son yıllarda büyük bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken Messinia Odası Başkanı Dimitros Maniatis, mektubunda, "İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması, ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliğini daha da güçlendirecektir. Özellikle fuar ziyaretçilerinin Ege adalarına yapacağı ziyaretlerin çok faydalı olacağını vurgulamak istiyoruz. Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerinin kuvvetlenerek devam etmesi gerektiğine inandığımızdan, İzmir'in desteklenmesinin buna büyük katkıda bulunacağına inanıyoruz. 27 Kasım 2013'te Paris'te yapılacak oylamada, son yıllarda büyük çabalarla geliştirilen dostluk ve güven ikliminin kuvvetlenmesi kapsamında İzmir'in desteklenmesi için her türlü olasılığın yeniden incelenmesini diliyoruz." dedi.

'İZMİR KAZANIRSA YUNAN ADALARINA BÜYÜK BİR HAREKETLİLİK GELİR'

İzmir'in EXPO 2020'yi kazanmasının adalara büyük bir hareketlilik getireceğine vurgu yapan Kiklades Ticaret Odası Başkanı Yannis Russos ise şunları kaydetti: "Türkiye sahillerine yakınlığı ve ulaşım kolaylığı bulunması sebebiyle, fuar ziyaretçilerinin önemli bir kısmı Yunan adaları için olası müşteri konumunda bulunacak ve ülkemiz önemli kazanç sağlayacaktı. 2010 yılında Şanghay'da düzenlenen EXPO fuarı ziyaretçileri sayısı 70 milyon oldu. İzmir'i ele alırsak, fuar ziyaretçilerinin sadece yüzde 5'i bile yakın adaları ziyaret ederse ve ortalama iki gün kalırsa pratikte Yunanistan'ın bir milyar Euro düzeyinde bir gelir elde edebileceği manasına gelmektedir. Ayrıca son yıllarda Yunanistan lehine gelişen ticari ilişkileri de göz ardı etmememiz gerekmektedir."
<< Önceki Haber Türkiye'yi istemedi, ülke karıştı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER