Ukrayna'da askeri üsler de işgal ediliyor

Kırım’ın Rusya’ya katılmasından sonra, Ukrayna askeri üsleri de bir bir işgal edilmeye başlandı.

Ukrayna'da askeri üsler de işgal ediliyor

Kırım’ın Rusya’ya katılmasından sonra bir Ukraynalı ve bir Rus askerin ölmesi üzerine Ukrayna Savunma Bakanlığı askerlere ‘saldırı olursa ateş açın’ emir verirken yarımadadaki Ukrayna üsleri de işgal edilmeye başlandı.

Radikal gazetesinin haberine göre, Kırım Savunma Güçleri dün Sivastopol’daki Ukrayna donanmasını karargâhını basıp Rus bayrağını astı. Ukraynalı askerler silahlarını teslim edip üssü terk etti. Ayrılmayı reddeden Donanma Komutanı Serhiy Hayduk geçici olarak gözaltına alındı. Önceki gün Simferopol’deki üssün ele geçirilmesi sırasında çıkan çatışmada bir Rus ve bir Ukrayna askeri öldü. 

Ukrayna Savunma Bakanı İhor Tenyuk ile Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema, Kırım’a girmeye kalkıştı ama izin verilmedi. 

Rusya Anayasa Mahkemesi, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılmasını öngören anlaşmayı yasalara uygun buldu. Anlaşmanın hafta sonuna kadar parlamentonun iki kanadından geçip imza için Kremlin’e gitmesi bekleniyor.

Rus lider Vladimir Putin, Kırım’daki emeklilerin maaşlarına derhal zam yapılması talimatı verdi.

AB liderleri bugün başlayacak iki günlük zirvede Rusya’ya ilave yaptırımları görüşecek. Britanya, Rusya’nın G-8’den çıkartılması çağrısı yaptı. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD ’li mevkidaşı John Kerry’ye “Yaptırımların sonuçları olur” uyarısında bulundu.

Baltıkları rahatlatmak için Litvanya’ya giden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden "Rusya bu karanlık yolda ilerledikçe daha fazla tecride maruz kalacak" dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da bugün Rusya, yarın Ukrayna’da temaslarda bulunacak.

Öte yandan, Kazakistan, Kırım’daki referandumun sonucunu tanıdığını açıkladı. 
<< Önceki Haber Ukrayna'da askeri üsler de işgal ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER