Uludere olayıyla ilgili şok karar!

Şırnak’ın Uludere ilçesinde TSK’nın 2011 Aralık ayında yaptığı sınır ötesi bombardımanında ölen 34 kişiyle ilgili askeri mahkemeden şok bir karar çıktı.

Uludere olayıyla ilgili şok karar!

  • Savcılık, soruşturma sonucunda askerlerin bir kusurunun olmadığı sonucuna vararak takipsizlik kararı verdi. 

34 kişinin öldüğü Uludere olayında askeri mahkeme ‘takipsizlik’ kararı verdi. Askeri savcılık kararında ''TSK personeli TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra etmişlerdir'' dedi. BDP'li Meral Danış Beştaş, soruşturmayla ilgili olarak Genelkurmay'dan aldıkları kararda askerin görevini yaptığının belirtildiğini söylerek "Askeri savcılık takipsizlik kararı verdi, kararı aldık, karar doğrudur" dedi.

Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır TMK ile görevli savcılığının 11 Haziran 2013 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı gönderdiği Genelkurmay Askeri Savcılığı da soruşturma dosyası ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Uludereli ailelerin avukatlığını da yapan BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın verdiği takipsizlik kararının doğru olduğunu ve bugün sabah saatlerinde Genelkurmay'a giderek kararı aldıklarını söyledi. Beştaş, "Bazı basın yayın organlarında haberlerin yer alması üzerine Genelkurmay'a gidip takipsizlik kararını aldık. Karar çok uzun ve kararda askerin görevini yaptığı belirtiliyor" dedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAĞIZ"

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı takipsizlik kararı verdiği Uludere soruşturması ile ilgili avukatlar Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulunacak. Uludereli ailelerin avukatı olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bu olaydan sorumlu olan Genelkurmay'ın bünyesınde yer alan bir savcılıktan objektif bir karar beklemediklerini ifade ederek, "Bu karar bizim için sürpriz olmadı. Zaten askeri savcılıktan başka bir karar beklenemezdi. Bu karara askeri mahkeme nezdinde itirazda bulunacağız. Bir sonuç alınmaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacağız" diye konuştu.

"Görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştüler"
Askeri savcılığın verdiği kararda şu ifadeler yer aldı: “Gerek şüphelilerin gerekse olayda görev yapan diğer TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde, kanun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görevi yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla, eylemeleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldığından soruşturma konusu olay hakkında 353 sayılı konunun 107. maddesi uyarınca şüphelilere ve müdafilerine, olaydan zarar görenler ile Genelkurmay Başkanı’na tebliğinden itibaren 25 gün içerisinde askeri veya sivil adli makamlara ya da bizzat Askeri Savcılığımıza sözlü veya yazılı müracaat etmelere halinde itiraz incelemesi en yakın askeri mahkeme sıfatı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yapılmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.”

AJANSLAR
<< Önceki Haber Uludere olayıyla ilgili şok karar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER